02/28/12 19:39
(http://www.klassa.bg/)

Румъния блокира Сърбия за ЕС?

Румъния попари надеждите на Белград за бързо получаване на статут на кандидат-член на ЕС вчера, след като външният министър Кристиян Дяконеску неочаквано поиска допълнителни гаранции за зачитането на правата на малцинствата в Сърбия, съобщи ДПА. Европейските министри на външните работи се наложи да удължат вчера дискусиите по въпроса, дали да дадат зелена светлина на Сърбия за започване на преговори със съюза, заради възраженията на Румъния.
Белград се надяваше да получи статут на кандидат-член и до вчера сутринта въпросът изглеждаше решен. Преди началото на Съвета по общи въпроси вчера германският външен министър Гидо Вестервеле обяви, че Сърбия е изпълнила обещанията си към ЕС и „Европа трябва да изпълни своите“. В понеделник френският първи дипломат Ален Жупе, които участва в Брюксел в Съвета по външни отношения, обяви, че е постигнато споразумение на Белград да се даде официален статут на кандидат-член заради извършените демократични реформи, залавянето на военнопрестъпниците и подобрените отношения с Косово. Финландският външен министър Александър Стуб също се изказа оптимистично по-рано. „Мисля, че ще имаме напредък днес, Косово и Сърбия постигнаха много през последните дни“, каза Стуб вчера.
По време на съвета в Брюксел вчера обаче делегацията на Букурещ неочаквано отказа да подпише споразумението и поиска гаранции за защитата на правата на етническите румънци в Сърбия. Според дипломати Румъния настоява да се проведе дебат по въпроса на срещата на лидерите на ЕС на 1 и 2 март, на която по-рано се очакваше новият статут на Сърбия да получи официално одобрение.
Според друг дипломат обаче с този ход Букурещ може би се надява да окаже натиск върху лидерите на ЕС да обърнат повече внимание на стремежите на страната за членство в Шенген.
Миналата година румънският президент Траян Бъсеску обяви, че Сърбия трябва да гарантира на етническите румънци на нейна територия правото да получават образование на румънски език, както и достъп до службите в румънски православни църкви, припомня Ройтерс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване