02/28/12 19:03
(http://www.klassa.bg/)

СУ може да отиде на съд заради задължения към общината

Софийският университет има задължения към Столична община в размер на 7,5 млн. лева, като е много вероятно да се стигне до съд и запор на имущество на учебното заведение. Това стана ясно вчера по време на пресконференция на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Конфликтът между двете институции продължава вече няколко години, като от СУ имат претенции за начина на изчисляване на такса смет.
Проблемът идва от това, че университетът има много имоти в общината, обясни Дончо Барбалов. Преговорите до момента не са довели до съществен резултат и най-вероятно предстои внасяне на жалба в съда от страна на общинската администрация. В крайна сметка може да се стигне и до услугите на съдебен изпълнител за събиране на задълженията, каза зам.-кметът Барбалов.
За разлика от преговорите със СУ, тези с Народния театър са били успешни и е постигнато споразумение за покриване на стари сметки.
Над 17 млн. лв. пък са общо задълженията на частни и държавни учреждения към момента. Финансистите на общината определиха събираемостта от стари вземания за 2011 г. в размер на 95 млн. лв. като много добра. Тази година работят шест специални данъчни екипа, които извършват масови ревизии, и имат за задача да повишат доходите от отсрочени задължения.
По-големият дял на длъжниците все пак принадлежи на частния сектор, каза Дончо Барбалов. Сред „отличниците“ са „БЛД Офис-парк“ АД с 873 000 лв., „Бояна инвестмънт“ - 758 000 лв., „София аутлет център“ - 743 000 лв., „Овча купел“ ЕООД – 643 000 лв.
От вчера вече работи и електронната страница на общината, от която чрез ЕГН и Булстат съответно гражданите и фирмите имат възможност да правят справка за дължимите данъци – за недвижима собственост и МПС, както и за такса битови отпадъци.
Отделите „Местни данъци и такси“ в Софийска община вече работят с нова софтуерна платформа, която би трябвало да намали времето за обслужване на гражданите.
Тази година няма да има увеличение на налозите, увери зам.-кметът Барбалов. Ако има такова за отделни случаи, то това най-вероятно ще се дължи на грешка на новия софтуер. Всеки случай ще се разглежда индивидуално при постъпване на жалба от страна на потърпевшите.
От администрацията се похвалиха, че са изчистили несправедливостта за курортните зони на Горна баня, Княжево и „Овча купел“ и там около 2000 семейства ще платят с 20% по-ниски такси и данъци за имотите си. 5% ще спестят всички, които си платят налозите до 30 април. Това обаче не важи за такса смет.



Общините са дали 11-12 млн. лв. за снегопочистване

Тежката зима струваше на общините 11-12 млн. лв., съобщи вчера Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Според Чавдарова общините вече са изчерпали бюджетите си за зимно почистване, но ще намерят начин да се справят и с останалата част от зимата, още повече че при тежки ситуации могат да разчитат на обещаната помощ от министър Лиляна Павлова.
Нямаме проблеми с почистването, а вече нямаме и сняг, каза за „Класа“ кметът на Сливен Кольо Милев. Той изрази увереност, че ще се справят, ако зимата отново се върне. За нас осигуряването на нормални условия за живот и придвижване е приоритетна задача, увери по телефона кметът на Добрич Детелина Николова. Тя също потвърди, че продължават да имат готовност за снегопочистване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване