02/28/12 19:42
(http://www.klassa.bg/)

Юри Миков, директор на Северозападно държавно горско предприятие: Ще се уточняват функциите на тези, които добиват, продават и преработват

На срещата, проведена в парламента, за първи път се говори спокойно и без емоции и затова се постигнаха няколко добри резултата. Не е нормално държавата като собственик да няма собствени работници. Това ще създаде реална конкуренция и регулиране на пазара на труда в горите. Ще се създаде работна група, която ще работи за промени в Наредбата за ползване на дървесина в горите и там ще се визират няколко много важни неща. Едното е, че тези, които добиват, няма да се занимават с търговия т.е. ще се разпределят ролите на тези, които добиват, продават и преработват. Когато по веригата са навързани много хора, винаги се получава спекула с цените. Дървесината трябва да отиде от гората до крайния потребител.
Тепърва ще се обсъжда колко процента от добитата дървесина ще отиват на стоковите борси . Може да е имало някакви неудачи на проведената борсова сесия, на която за пръв път се предлага дървесина. Аз лично съм доволен, защото това, което предложи Северозападното предприятие, се продаде на цените, на които искахме.
Частните фирми, търгуващи с дървесина, членуващи в няколко браншови организации, в крайна сметка заявиха, че тези, които добиват, не искат да продават и едва ли не, че ние ги насилваме да купуват. Вече собственикът – държавата, ще продава дървесината на частните фирми, и то по всички правила - явен търг, таен, по ценоразпис, преговори, електронна търговия и борса. Предстои да се събере работна група, която ще направи промени в наредбата по дейности.
Досега е продадена на търгове толкова дървесина, колкото и всяка година по това време – над 1,2 млн. кубика, което е 27% от общия добив. Но в същия момент в нашето предприятие останаха 10 хил. кубика, които никой не иска да добива. Това са количествата, които искат да купят те - хем казваме, че няма дървесина, хем не искат да си я добият. Смятам, че се създава изкуствено напрежение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване