02/29/12 19:31
(http://www.klassa.bg/)

Минск предизвика ескалация на напрежението с Брюксел

ЕС е избрал пътя на “ескалация на напрежението”, заяви Минск в отговор на решението на Брюксел да отзове всички посланици на страните членки от Беларус. Говорителят на външното министерство на страната Андрей Савиних определи реакцията като “нервна”, предаде АФП. Той предупреди, че сплашването няма да проработи срещу неговата страна и призова за диалог, основан на “взаимно уважение”.
Ръководителят на европейската дипломация баронеса Катрин Аштън свика в Брюксел посланиците на 27-те страни от ЕС, за да се обсъди кризата. Тя възникна, след като Беларус изгони първите дипломати на ЕС и Полша в знак на протест срещу новите европейски санкции. “В знак на солидарност и единство беше решено да се отзоват за консултации всички посланици на страните от ЕС в Минск”, се казва в комюнике на службата на Аштън. Германският външен министър Гидо Вестервеле нарече Беларус “последната диктатура” в Европа. Той подчерта, че режимът на Лукашенко се заблуждава, ако мисли, че може да “сплаши” европейските страни. “Европейският съюз и Полша могат да разчитат на солидарността на Германия. Няма да оставим други да ни разделят”, заяви Вестервеле, цитиран от Ройтерс.
Министерството на външните работи на Полша от своя страна подчерта, че конфликтът няма да засегне обикновените граждани на Беларус, предаде РИА “Новости”. Санкциите няма да се отразят и на правилата за пресичане на границата между двете страни.
Като част от съвместните действия бе отзован и българският посланик Захари Радуков. Това съобщи пред БНР външният ни министър Николай Младенов. На българския посланик му е приключил мандатът и затова вчера Министерският съвет взе решение за неговото прекратяване, добави Младенов.
Наложените нови европейски санкции засягат представители на Беларус, замесени в репресии срещу опозицията след протестите, последвали оспорваните президентски избори през декември 2010 г. Тогава бяха арестувани над 600, включително 7 от кандидатите за президент на страната. Много от опонентите на Лукашенко все още са в затвора според правозащитни организации.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване