02/29/12 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Правителството предложи "олимпийска пенсия" от 900 лева

Министерският съвет е подготвил решение българските олимпийски медалисти да получават по-високи месечни възнаграждения. Това се казва в съобщение на правителствената пресслужба. Най-голямата премия, популярна като олимпийска пенсия, ще е за златните медалисти - 900 лв. До момента нашата страна има 47 олимпийски шампиони. Според спортния министър Свилен Нейков до момента олимпийските шампиони получават месечни възнаграждения до три пъти размера на минималната работна заплата за страната. В близките седмици предстои гласуването на промяна в Закона за физическо възпитание и спорта, за да има фиксирана точно определена сума. "За олимпийски златен медал възнаграждението ще бъде 900 лв., при сребърен - 90% от сумата, при бронзов - 80%. Всеки следващ медал ще има своята конкретна стойност. Досега при повторно спечелване на медал тя беше равносилна едва на 10% от стойността от първия", заяви Нейков след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков, председателя на БОК Стефка Костадинова и олимпийски медалисти. Парите няма да са от държавния бюджет, а от спортния тотализатор. "Благодаря на премиера Борисов, защото нашите олимпийски медалисти ще имат възможността да получават по-високи възнаграждения. Това не са средства от държавния бюджет, а от Българския спортен тотализатор", поясни спортният министър. С новата схема ще се стимулират спортистите да печелят по повече от един медал на предстоящите олимпийски игри.
Генералният секретар на най-големия британски синдикат „Юнайт“ заплаши, че стачки в публичния сектор могат да бойкотират олимпийските игри в Лондон. Служителите трябва да използват възможността да бойкотират игрите като част от кампанията срещу правителствените икономии, каза лидерът на „Юнайт“ Лен Маклъски пред в. „Гардиън“. Призивът дойде на фона на засиления натиск върху кмета на града Борис Джонсън от страна на транспортния синдикат RMT, който отказа бонусите от по 500 паунда за служителите на метрото в замяна на обещание да няма стачки по време на игрите. Пред Би Би Си обаче източници от синдикатите обявиха, че няма конкретни планове за стачни действия.
Кралицата на Великобритания Елизабет II и съпругът й принц Филип пък ще открият на 27 юли ХХХ Лятна олимпиада в Лондон. Тържествената церемония ще се състои на главната 80-хилядна арена на игрите за 2012 г. в район Страдфорд, източната част на Лондон.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване