02/29/12 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Предлагат 10 хил. лева да е глобата за фалшиви храни

Глобите за фалшифициране на храни ще бъдат вдигнати от 500 лв. на 10 хил. лв., закани се земеделският министър Мирослав Найденов пред БНТ. По думите му след една година работа на Агенцията по храните е установено, че глобите са респектиращи, но не са достатъчни. Това предвиждат нови промени в Закона за храните. Предвижда се всеки, който използва добавки, ароматизатори или разтворители, които не са разрешени или са значително по-високи от определените, да бъде наказван с до 1500 лв. вместо с досегашните до 500 лв. Глобата скача до 2500 лв., ако нарушението е извършено повторно. Три пъти се увеличава и санкцията за нарушения, свързани с рекламата и поставянето на етикети на храните. Те ще се наказват с до 3000 лв. вместо досегашните до 1000 лв.
Това, което откриваме в кухните на най-лъскавите ресторанти, в кухните на детските градини - храни с неизвестен произход или с изтекъл срок на годност, също и в курортите, това може да ни развали почивката или да развали имиджа на България, аргументира се министърът.
Същевременно фонд „Земеделие” и Националната асоциация на млекопреработвателите подписаха договор за програма, промотираща нашето кисело мляко и сирене в Русия и Бразилия, на стойност 3 млн. евро. Срокът за изпълнение на проекта е 3 г. Ще се рекламират предимно бяло саламурено сирене, кашкавал и кисело мляко. Половината от бюджета на проекта се финансира от Eвропейския фонд за гарантиране на земеделието.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване