02/29/12 00:14
(http://e-vestnik.bg/)

Финалната права. Изходът е ясен. Бъдещето тъне в мъгла

в. Независимая газета

Започна последната предизборна седмица. Залозите са обявени, платформите - определени, чухме също укорите на участниците в надпреварата към властта и един към друг. Социолозите убедено прогнозират победа за Владимир Путин, явно още в първия тур. По данни на центъра “Левада”, 66 на сто от дошлите пред урните ще пуснат бюлетина за премиера. Експерти и политици обаче предупреждават, че след изборите страната и нейният лидер ще имат трудни времена.

Шефът на фондация “Ефективна политика” Глеб Павловски не изключва тази седмица изненади: “Първата партия от играта приключва, тъй че играчите ще направят всичките си силни ходове. И всички възможни грешки”. Сред тях експертът нарежда скорошното слово на Путин на стадион “Лужники”: “Путин кротко си вървеше към победа, на финала обаче сякаш се изплаши - от самия себе си. Тръгнал да говори пред мирни хора от бюджетния сектор, премиерът неочаквано ги призова да умрат за Москва”.

Според Павловски за тази стъпка Путин ще си плати с няколко процента от гласовете: “Електоратът му иска мир и покой. Те няма да схванат защо премиерът ги зове да се впуснат в някакви дивашки танци заради несъществуващи победи… Така пречи на собствените си избиратели.

Политологът посочва също, че през седмицата ще трябва да бъде преборена известна депресия сред обществото: “Шири се усещането, че играта е свършила (а всъщност едва започва), тъй че може да последват някакви безразсъдни стъпки, които е трудно да предвидим”. Допуска и възможността за обикновени провокации като неотдавнашния марш на спортни фенове, съпроводен с побой над мигранти: “Обществото се впечатлява и от тия неща”.

Игор Юргенс от управата на Института за съвременно развитие посочва сред важните новини - очакван център на дискусиите през седмицата, изявлението на Прохоров, че създава нова дясна партия: “Михаил Прохоров (руски бизнесмен милиардер, един от кандидатите за президентския пост в изборите на 4 март - б. р.) се позиционира в момента като потенциален съюзник на Путин, сякаш приканва хората: хайде да се борим за Путин-2! При това е за предпочитане пред т. нар. старци от Думата, които градят кампаниите си върху антипутинския контрапункт”.

Отделните партии също не изключват изненади. Поне такъв намек отправи пред “Независимая газета” Олег Куликов, секретар на ЦК на руската компартия и депутат в Държавната дума: “Интригата се запазва. Май ще има някакви неочаквани ходове от участниците в изборната кампания. Не предричам сензационни изобличения, но все ще има нещо, трябва да има - инак ще стане вече блудкава работа…”. Комунистите са убедени, че ги чака втори тур. “При всяко положение страната вече ще е различна отпреди 4 март”, смята Куликов.

В компартията се надяват следващите президентски избори да са по-рано от предвидения срок. Защото според нашия събеседник “президентската република на Владимир Путин е в сериозна криза”. Извънсистемната опозиция обаче не чака изненади от кампанията.

По думите на Михаил Касянов, съпредседател на ПАРНАС (или Партия на народната свобода, б. р.), политически промени преди и след изборите може да има, само ако Путин се вслуша в мнението на опозицията и коригира донейде политическата си линия. Най-вече във връзка със законите, внесени напоследък в Думата. Касянов е убеден, че след изборите Путин ще бъде принуден да промени становището си за вътрешната политика. А извънсистемната опозиция е готова за конструктивен диалог с бъдещия държавен глава.

За евентуална промяна на курса споменава и Игор Юргенс: “Днес премиерът е на кръстопът. И у него може да надделее Путин-2, който да подпомогне реформите”. При все това - отбелязва експертът загрижено - виждаме как днес Путин-1 “в хода на изборната кампания акцентира върху патриотизма, антизападните настроения, върху това, че Русия имала само двама истински приятели: своята армия и флота. И макар да говори за приватизация, то ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване