03/01/12 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

В Русия бойното поле е интернет

Франс прес

Ридус е първият руски сайт за гражданска журналистика

Социалните мрежи организират демонстрации, предавани след това онлайн - интернет се наложи в Русия като влиятелно и обединяващо средство за критиците на режима на Владимир Путин. В неделя хиляди опозиционери се опитаха да изградят жива верига по протежение на булеварда, опасващ центъра на Москва. Там бе и екип въоръжени с лаптопи журналисти и микробус с монтирана камера.

Директното им предаване не бе предназначено за телевизията или радиото, а за информационния им интернет-сайт Ридус (Ridus.ru), създаден през септември 2011 г. от известния блогър Иля Варламов. “Опитваме се да предаваме онлайн всички събития: шествия, демонстрации, акции (…). Има истински интерес”, обяснява 23-годишният журналист Тимофей Василиев.

Тези директни излъчвания започнаха през ноември миналата година, месец преди протестната вълна срещу режима на Путин, и се харесват. При една от протестните демонстрации броят на зрителите достигна пик от 1,3 милиона души. Според Тимофей Ридус е и първият сайт, специализиран в “гражданска журналистика”, публикуващ материали, изпратени от интернет-потребителите след проверяване на предадената от тях информация.

“Преди никой не гледаше на нормалните хора, читателите, като на източници на информация. (…) Ние разработихме този проект, в който хората сами създават новините, съдържанието на сайта”, обяснява той в офиса на редакцията, в която работят двайсетина журналисти.

Освен това без тези посредници в интернет разнородният съюз на опозиционерите, който от декември миналата година организира протести срещу Владимир Путин, фаворит за президентските избори на 4 март, доста трудно би могъл да мобилизира множеството.

Живата верига в неделя, например, почти не беше спомената от телевизиите, но потребителите на социалните мрежи разпространиха новината за нея и събраха, според опозицията, близо 30 000 души (11 000 според полицията). Пак в Мрежата намираме песни и видеоклипове, осмиващи властта. Най-новият хит - монтаж, показващ Владимир Путин зад решетките в съдебна зала - е бил гледан пет милиона пъти.

В това отношение в Русия може да се постигне и повече, след като според проучване на агенция “комСкор” (comScore) в страната има около 51 милиона интернет потребители при 143 милиона души население. Има от какво да се притесняват привържениците на Путин, които, след като до голяма степен отсъстваха от мрежата, вече се опитват - повече или по-малко успешно - да завоюват малко територия.

Поредица видеоклипове, качени в интернет миналата седмица, например, правят паралел между първото гласуване и загубата на девствеността. Посланието към младите избирателки е, че най-важно е да се направи правилният избор - на 4 март това е Владимир Путин. Федералната служба за сигурност (ФСС) - бившия КГБ - също следи тази разрастваща се дисидентска дейност.

Един от създателите на руския еквивалент на Фейсбук - “Вконтакте” - Павел Дуров, отказа на службите за сигурност, които поискаха от него през декември да блокира групите, оспорващи изборната победа на партията на Путин. Интернет-компания Яндекс от своя страна предостави на ФСС финансови данни, свързани с парични преводи, извършени чрез една от услугите й, на Алексей Навални - подел борба с корупцията блогър и виден представител на опозицията.

И накрая, много сайтове на медии и блогове станаха предмет на загадъчни кибератаки. Ако интернет успява да мобилизира хората в Москва обаче, основната част от руското население (70 процента според института ФОМ) казва, че се информира от телевизията, която се контролира от държавата. “Разбира се, има тенденция за нарастващо влияние на интернет, но той не може да се конкурира с телевизията. Статуквото се запазва, общественото мнение се формира от телевизията”, отбелязва опозиционерът Иля Яшин.

БТА

Публикувана на 03/01/12 22:49 http://e-vestnik.bg/14073/v-rusiya-boynoto-pole-e-internet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване