03/01/12 19:03
(http://www.klassa.bg/)

"Газпром" съди Литва за тръбата към ЕС

Руският енергиен монополист „Газпром“ ще заведе дело срещу Литва в Международния арбитраж в отчаян опит да си върне контрола над газопреносната мрежа в балтийската държава, съобщи АФП. Новината за съдебното дело беше съобщена след заседание на Борда на директорите на местната компания Lietuvos Dujos, на което беше взето решение за разделяне на активите на компанията. Това се налага от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС, който предвижда добиващите синьо гориво компании да не притежават тръбопроводи. По тази причина в средата на 2011 г. парламентът в Литва взе решение за национализация на тръбопроводите, елиминирайки по този начин „Газпром“. Тези активи ще бъдат прехвърлени в нова компания, в която според разпоредбите на Брюксел руският енергиен мастодонт няма да има участие.
Спорът на Кремъл с балтийската държава се разгоря с особена сила през 2011 г., след като Литва разбра, че няма да получи 15% отстъпка от цената на газа, която беше дадена на нейните съседи от Естония и Латвия. С бързи темпове Вилнюс реши и започна да гради терминал за втечнен газ в Клайпеда, който трябва да заработи през 2014 г.
Часове след заплахата на „Газпром“ за съд срещу Литва Вилнюс реши да задължи големите потребители на газ да купуват синьото гориво от втечнения терминал.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване