03/01/12 08:39
(http://e-vestnik.bg/)

Как общината затвори достъпа до Витоша и защо мълчи кметицата - разказано от хижарката на “Офелиите”

Единственият работещ влек на Витоша тази зима е извън монопола на “Витоша ски” - влек “Мачирски” на Офелиите. Снимка: авторът

Абсурдна за столица от ЕС ситуация – почти долепеният до нея ски курорт в планината „Витоша” не функционира, за първи път в историята си, през целия зимен сезон.
Собственикът на съоръженията „Витоша ски” се прави на обиден рекетьор и изчаква да бъдат приети на второ четене промените в Закона за горите, чрез които се надява да заобиколи отказа на МОСВ да одобри проекта му за разширяване на ски-зона Алеко. На Витоша сега работят само влекчетата на „Мачирски спорт” на Офелиите и Ветровала като знак, че при добра воля може да се упражнява ски спорт сравнително евтино и природощадящо, а собственикът да реализира печалба без грандомански изцепки. Всеки ден, особено през уикенда, този район жужи като кошер – автобуси изсипват малчуганите, които са в дълга ваканция, а „големите” мъчат колите си нагоре по заледеното шосе - просто няма къде другаде да карат ски на Витоша.
Разговаряме с Мария Вълчева – домакин на частната хижа „Офелиите”, за проблемите с транспорта, държавното безхаберие и предполагаемия сговор между община и инвеститор монополист, посягащ към „Белите дробове” на София.

- Г-жо Вълчева, как се отразява на туристическия поток забраната лични МПС да се качват на Витоша в почивните дни, вече между 11 и 14 часа?

- Още през миналата година полицията се самосезира за знаците, които са поставени долу в Бояна и започна да спира колите в събота, неделя и празничните дни, между 10 и 17 часа. А това накърнява пряко интересите на хижарите, понеже освен маршрутка номер 10, която се качва през уикенда и празничните дни към Златни мостове, друг транспорт от тази страна на планината няма. Тогава се събрахме хотелиери и ресторантьори, заедно с директора на парк „Витоша” Тома Белев (б. а. - сменен преди дни след набързо обявен конкурс, заедно с други непослушни шефове на паркове) и написахме отворено писмо с нашите искания, подадохме го до кметицата, до „Пътища и съоръжения”, до абсолютно всички комисии, за които можете да се досетите.

Празни писти с много сняг… Снимка: авторът

Нашият случай се разгледа в общината и оттам ни отговориха така: „Принципно няма проблем пътят да е отворен в събота и неделя за частни лица, да се качват с колите си, но докато седят тези знаци, ние трябва да се самосезираме и да ги изпълняваме”.
Тогава ние зададохме логичния въпрос: „Толкова години пътят не беше затварян в събота и неделя. Какво стана, какво се промени, за да започнете да спирате движението?” И те ни дръпнаха настрани, няма да споменавам имена, и ни казаха на четири очи: „Тук са набъркани, госпожо, чужди интереси…” Когато се  затвори пътят, той не се затваря само откъм Бояна, той се затваря и от другата страна, към Драгалевци и Алеко и тогава работят само лифтовете и влековете, сещайте се кой печели от всичко това… Попитахме към кои инстанции да се обърнем, за да се разгледа наново тази заповед, понеже е нерентабилна. Посъветваха ни – към общината и ако се наложи, да стигнем и до европейската комисия, понеже парк „Витоша” е защитена територия, нямаш право да изсичаш гори, нямаш право на строеж, какъвто и да било, понеже морените са защитени образувания и за да построиш нещо, трябва да извадиш морени и да съсипеш флората и фауната на парка.

- Поправките в Закона за горите, които предстоят да минат на второ четене в парламента, предвиждат премахването на голяма част от тези забрани?

- Точно така е и понеже аз не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване