03/01/12 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Кристалина Георгиева и Вежди Рашидов откриха БГ изложба

Еврокомисар Кристалина Георгиева и българският министър на културата Вежди Рашидов откриха снощи в сградата на Европейската комисия изложбата „Майстори на българската живопис”. Изложбата включва някои от безценните експонати в колекцията на Националната художествена галерия като “Девойки белят платно” на Владимир Димитров-Майстора, “Зима в Пловдив” на Златю Бояджиев и “Портрет на Мария Стоилова” на Дечко Узунов. Картините се показват за пръв път в Европейската комисия и ще радват посетителите и служителите й до 9 март. За празничното настроение се погрижи и талантливата Елица Тодорова, която изпълни любими песни от българския фолклор и авторски композиции в централата на Европейската комисия.
„Двата български дни в европейските институции минават с успех и при огромен интерес“, заяви специално за „Класа“ евродепутатът от ЕНП Д-р Андрей Ковачев . „ 300-400 българи и гости уважиха тържествата под мотото „България: Държава на духа и писмеността“, които се проведоха под патронажа на президента Росен Плевнелиев и в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова. На финала ние завършихме с уникално разтърсващо българско хоро. Проявите през първия ден бяха свързани и с традиционното посещение на млади българи от българските етнически общности извън и от България, в партньорство с фондация „Българска памет“. Тук в ЕП дойдоха 120 деца от Украйна, Молдова, Сърбия, Македония, за да се запознаят отблизо с работата на европейските институции и да видят България като пълноправен член на ЕС какво място заема и какво прави в Европа“, заяви Андрей Ковачев. Специални поздравления за провеждането на инициативата за показването на многообразието на българските традиции и за активността на страната ни при формирането на общите европейски политики е поднесъл зам.-председателят на ЕП - Отмар Караш.
През целия вчерашен ден българска музика озвучи централната сграда на Европейската комисия, а гостите на институцията дегустираха български деликатеси и вино и разгледаха шедьоври на българското изобразително изкуство, съобщиха от представителството на комисията в София. Повод за събитията е Освобождението на България, а организатори са българският еврокомисар Кристалина Георгиева и правителството на Република България.
Служителите и гостите на Европейската комисия имаха възможност да опитат деликатеси като суджук, кашкавал и сладко от рози на специални щандове, където представители на Министерството на земеделието, Министерството на икономиката и Министерството на културата предложиха информация за българските кулинарни, културни и природни забележителности.
Столовата на комисията сервира обяд с традиционно българско меню (баница, боб чорба, каварма, печена ябълка с мед). За всички приятели на България имаше мартеници и традиционни пожелания за Баба Марта.
„Емоционално и силно преминаха срещите тук. Ние изпратихме по пощата до всичките си колеги в ЕП и по една мартеница, с точно представяне на културната ни традиция. Девизът на Европа е „Единни в многообразието“ и аз считам, че показвайки нашето национално многообразие, допринасяме за една по-стилна европейска идентичност, основана на богатството на културните традиции“, обобщи Андрей Ковачев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване