03/01/12 03:45
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния наистина се бори с корупцията

Франс прес

Министри, осъдени на строг затвор заради корупция, разследвания срещу високопоставени служители, по-бързи съдебни процеси: Румъния постигна забележим напредък в борбата срещу корупцията на високо равнище, но ще трябва да потвърди тази тенденция в бъдеще, преценяват експерти.

Знак за това, което румънският министър на правосъдието Каталин Предою нарече в понеделник “промяна на действителността” в начина на правораздаване, е, че броят на лицата, осъдени окончателно за корупция на високо ниво, почти се е удвоил между 2010 и 2011 г., нараствайки от 154 на 298 души, според Националната дирекция за борба с корупцията.

Макар че 60 процента от присъдите са условни, те свидетелстват за “ускоряване на процесите, засягащи афери за корупция на високо ниво”, специално във Върховния касационен съд, и за “напредък”, според доклад на Европейската комисия, публикуван през февруари.

От 2007 г. Брюксел е поставил под наблюдение Румъния и България - ученици, влезли в Европейския съюз със сериозни пропуски в съдебната си система след години на диктатура.

Друг сигнал, оценяван положително от експертите, са произнесените неотдавна присъди строг затвор срещу бившия премиер между 2000 и 2004 г. Адриан Нъстасе две години затвор за отклоняване на стотици хиляди евро за предизборната му кампания и срещу двама бивши министри на земеделието три години затвор за взимане на подкупи във връзка с търгове.

“Истинският тест за независимост на съдиите е да имат достатъчно смелост да се произнесат по случаи, в които са замесени влиятелни политици и бизнесмени. Това е, което се случва днес за първи път в историята на Румъния, и това е истински пробив”, посочва пред АФП Лаура Щефан, специалистка по въпросите на борбата срещу корупцията, работеща за неправителствената организация Експерт форум.

В тези времена на евроскептицизъм този напредък илюстрира “ясен успех на ЕС”, който, поддържайки постоянен натиск, започва днес да вижда “плодовете на години труд” по отношение на новите си членове, добавя тя. В Румъния “се вижда, че течението започва бавно да се променя от една култура на безнаказаност към правова държава, в която личността не е над закона”, казва г-жа Щефан, макар че припомня, че тези процеси, които предстои да преминат теста на апелацията, все още не са избегнали риска от прекратяване поради давност.

Но “пътят е все още криволичещ”, отбелязва европейски дипломатически източник, който припомня, че “този крехък напредък трябва да продължи дълги години” с постоянна политическа воля. “Разбираемо е, че румънското общество, свикнало с идеята, че корумпираните се измъкват винаги, и което е получило толкова противоположни сигнали, няма да се задоволи с осъждането на тези трима министри, за да има отново доверие” в правосъдието, добявя източникът.

Инициатива, предприета наскоро, от двама депутати от партията на унгарското малцинство Демократичен съюз на унгарците в Румъния , участваща в управляващата коалиция, за да се опитат да ограничат преследванията срещу политици за конфликт на интереси, илюстрира облаците, които заплашват проясняването.

Още повече, че ако увеличението на броя на разследванията, водени от Националната дирекция за борба с корупцията увеличение от 13 процента през 2011 г. в сравнение с 2010 г. е знак за сериозните й намерения в борбата срещу това бедствие, то показва също така и мащабите на явлението.

Даниел Морар, ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията от 2005 г. и хвален за компетентността си от ЕС, отбелязва пред АФП: “Не виждам низходяща тенденция що се отнася до корупционните нарушения. Вижте поредицата обвинения на кметове и високопоставени служители миналата година. Промяната на манталитета още не се е осъществила”.

БТА

Публикувана на 03/01/12 03:45 http://e-vestnik.bg/14061/rumaniya-naistina-se-bori-s-koruptsiyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване