03/01/12 04:00
(http://e-vestnik.bg/)

Русия по пътя за никъде

в. Независимая газета

Колаж: иносми

Предизборната кампания на Путин ускори темпото си. Междувременно наблюдателите, без да се съмняват в резултата й, все по-често поглеждат към бъдещето - и най-близкото, и по-отдалеченото. Колкото по-стабилни изглеждат организираните и мащабни прояви в подкрепа на основния кандидат, толкова по-неспокоен е интернет, толкова по-изобретателни стават не тъй многолюдните, но ярки акции на опозицията.

Политикът Григорий Явлински заяви тези дни, че от 5 март партия “Яблоко” трябва да се готви за нови президентски избори, може би предсрочни. Подобни предположения правят днес мнозина политици и експерти. И не без основания. Явлински изтъква, че политическите партии трябва да бъдат представени в (замислените от “Яблоко”) комисии за политическа реформа независимо дали са регистрирани официално. Кой на първо място има интерес от промени?

Капан за елитите

След 5 март лагерът на победителите ще изпадне в еуфория, предрича Николай Петров от научния съвет на Московския център “Карнеги”: “Ще им се стори, че всички проблеми са приключили, че няма особени причини за социални протести, затова може да секнат всички напъни за политическа реформа”. И точно тогава според експерта пред Путин ще се извиси в цял ръст основният проблем. Който не е толкова в опасността страната да бъде залята с народни протести - по-скоро в това, че политическият елит ще признае за необходимо да се модернизира политическата система.

Днес Путин “е свой за всички, играе на всеки терен”, но тук е не само силата, а и слабостта му, посочва Николай Злобин - директор на програмите за Русия и Азия към Института за световна сигурност в САЩ. “След изборите Путин ще има проблем - да намери опора в най-различни социални групи. Днес го подкрепят и консерваторите, и националистите, и онези, които вярват в промените. А ще му се наложи да води политика в интерес само на част от неговия електорат. есно ще спечели изборите, но после част от привържениците му ще смятат, че ги е предал”, обяснява Злобин. Русия е навлязла в стадий на трансформация, напомня той: “Когато страната започне да се цепи, Путин ще трябва да избира”.

При това положение Путин може би ще има интерес от предсрочни парламентарни избори, допуска експертът: “Днес той се дистанцира от “Единна Русия”. Което е негов плюс. Но сетне, щом стане президент, ще му потрябва административна опора. Дали ЕР ще може да играе тази роля? Ако стане ясно, че не, Путин ще има нужда от друга конфигурация на силите в парламента”. Президентът ще има алтернативи, подчертава Злобин - или да се върне към “Единна Русия”, или да създаде нова структура, може би въз основа на Народния фронт, и да извоюва мнозинство в Думата.

Владимир Путин умее “да лавира и да схваща сигналите отвън”, убеден е Игор Юргенс от управата на Института за съвременно развитие: “От мое гледище е по-изгодно парламентарните избори да са предсрочни, тъй като политическата ситуация в страната наистина се промени. Появиха се партии, непредставени в парламента, но действащи активно. Те имат нужда от реална политическа дейност и не желаят да чакат следващия изборен цикъл”.

Готов ли е Путин да отговори на предизвикателствата на времето? Според Николай Петров, засега премиерът “продължава да се държи тъй, сякаш все още е цар, но ситуацията вече е друга”. Основна задача на сегашната политическа реформа е да формира механизъм за вземане на решения, какъвто в момента изобщо няма, убеден е нашият събеседник: “Той трябва да отчита позициите на основните кланове от елита и да съдейства за постигане на компромис”.

Досега Владимир Путин градеше отношенията си с елитите “на двустранна основа, чрез договорки за нещо с всеки поотделно”, но този механизъм не действа в контекста на бързи промени в живота ...

Публикувана на 03/01/12 04:00 http://e-vestnik.bg/14063/rusiya-po-patya-za-nikade/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване