03/02/12 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Сърбия с една стъпка по близо до членството си в Евросъюза


Лидерите на Европейския съюз подкрепиха Сърбия като кандидат за членство в 27-членния блок на ЕС.

Полученото потвърждение в четвъртък за статута на Сърбия като одобрена страна-кандидатка за членство се разглежда като историческа стъпка за една нация, която само преди 13 години е бил обект на бомбардировките на НАТО.

"Това е забележителен резултат", каза президентът на ЕС Херман Ван Ромпуй след срещата на държавните глави на евроблока в Брюксел.

"Надявам се, че Белград ще продължи да насърчава добросъседски отношения в Западните Балкани", коментира той.

Сръбският президент Борис Тадич заяви, че перспективата за членството на Сърбия в ЕС проправя пътя за "икономически възход и просперитет", но предупреди, че предстои много работа преди да започнат преговори.

Гражданите на Сърбия понесоха най-тежкото бреме на цялостните реформи в нашата страна, (необходими), за да има едно демократично общество, основано на върховенството на закона, в който човешките и малцинствените права са уважавани, а европейски ценности са доказани", каза Тадич в изявление, разпространено от офиса му.

Сърбия, която стартира процеса на кандидатстване през 2009 г., се очакваше в широк мащаб да бъде одобрена за членство в ЕС през декември, след залавянето и екстрадирането в Хагския съд рано през годината на последните двама заподозрени във военни престъпления, Ратко Младич и Горан Хаджич.

В крайна сметка, този победен ход беше забавен от Германия, която искаше да види по-голям напредък в преговорите с бившата сръбска провинция и с частично признатата република Косово.

Германия и Великобритания са сред 22-те държави-членки на ЕС, които са признали Косово, тъй като тя обяви независимостта си през 2008 г., въпреки че 5-те страни-членки на ЕС, включително Испания и Гърция, не са признали Прищина.

Сърбия се превръща в презряна държава по време на управлението на бившия президент Слободан Милошевич през 1990-те години, тъй като Белград и сръбските въоръжени групировки водеха войни срещу Хърватия и Босна и Херцеговина по време на хаотичното разпадане на бивша Югославия.

Силите на НАТО бомбардираха по-голямата част от страната през 1999 г. в отговор на репресии от страна на сръбските сили упражнявани върху етническите албанци в Косово. Впоследствие, Милошевич беше свален от власт през 2000 г. и екстрадиран да се изправи за военните си престъпления в Хага, където той почина през 2006 г., преди да бъде завършен процеса срещу него.

 

Добросъседки отношения


За Белград, получаване на статут на страна-кандидатка е само начална стъпка по пътя към членство и в ЕС  Но Сърбия вероятно ще трябва да изчака още една година, за да започне реалните преговори за присъединяване, което може да отнеме още няколко години.

Всъщност ЕС не е поставил условието за признаването на Косово, като формално изискване за кандидатурата на Сърбия, но настоява тя да установи "добросъседски отношения" с бившата си провинция.

През изминалата година, двете страни са били ангажирани в преговори, с посредничеството на ЕС, който са били фокусирани основно върху практически въпроси, като например управлението на общите граници и граничните пунктове.

Всъщност, Косово е призната за република от близо 90 нации, но Сърбия е блокирала членството си в ООН, където много страни също отхвърлят всякакви едностранни декларации за независимост.

Балканският анализатор и автор,Тим Джуда, базиран в Лондон заяви пред новинарската агенция Асошиейтед Прес, че решението на ЕС е благоприятно за Сърбия."Това означава, че всички по-нататъшни усислия трябва да се концентрират върху изграждането на една по-добра Сърбия за в бъдеще, а не да се гледа назад към миналото."

Всъщност одобрението на Брюксел на Сръбската кандидатура за еврочленство се разглежда като политически важен ход за Тадич, чиято партия ще се сблъса с жестока съпротива от страна на националистите в предстоящите избори.

Кандидатурата на Сърбия е продължение на заявката на бившите югославски републики за членство в ЕС. Словения стана първата бивша югославска държава, която се присъедени към ЕС през 2004 г., докато миналата година Хърватия подписа договор за присъединяване, за да стане член на икономическия блок през 2013 г.

Освен това, Черна гора и бившата югославска република Македония вече имат статут на страни-кандидатки за членство в евроблока, докато Босна и Косово имат статут на потенциални кандидати.


(По материал на Aljazeera)


 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване