03/03/12 05:27
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко Борисов - съучастник на олигархичния тероризъм срещу българската природа

Любомир Костадинов*
ГЕРБ причинява на България хронична нормативна криза и нарушава обществения договор с гражданите

Цеко и Бойко в Банско на спусканията за световната купа по ски, на 19 февруари 2012 г. Снимка: Булфото

Тази есен в Природен парк “Витоша” един олигарх си позволи да упражни брутална форма на изнудване на властта, която без преувеличение може да се нарече олигархичен бизнес тероризъм. Собственикът на лифтовете и влековете чрез офшорната фирма “Витоша ски” АД, Цеко Минев спря съоръженията за целия сезон и застави столичани да плащат в пъти повече за транспорт, лифтове и храна в големите курорти.

Тези, които искат да се порадват на зимен спорт и планина (и изобщо могат да си го позволят) трябваше отново да дават двойно цени в курорти свързани със същия едър бизнесмен. Обществените и бизнес позиции на този олигарх са пример за изключително остър конфликт на интереси у нас. Освен прикрит собственик на “Витоша ски”, Минев се счита че контролира ски зоната над Банско и в Боровец.  Той главен акционер на Първа инвестиционна банка (банката, кредитор на ски зона “Банско” и един от петте най-големи рекламодатели в българските медии), а жена му е в надзорния й съвет (Да припомним, че поради участието си във фалита на „Агробизнесбанк” през деветдесетте по закон на него му е забранено да заема управленски постове в български банкови институции (виж тук).

Г-н Минев е и председател на Българската федерация по ски (БФСки), която е разследвана за раздаване на пари без обществени поръчки (фирмата бенефициент по тези харчове също се ръководи от жена му и медийни публикации свързват собствеността й с него).

Той лично и чрез неговия заместник и генерален пълномощник в БФСки – Георги Бобев (член на борда на директорите на „Витоша ски”) спря съоръженията на Витоша като излъга медиите и обществеността, че действащият Закон за горите не му позволява да ги стопанисва законово. Целта е да бъде принудена управляващата партия ГЕРБ чрез предварително съгласувана хореография да приеме поправки в Закона за горите, които да позволят свободно изсичане на дървета за строителство и разширяване на писти в ПП “Витоша”, както и да узаконят незаконно разширените писти на ски зона Банско в НП “Пирин”.

Заради допълнителните разходи за любителите на зимния спорт и планината, и изнудването на държавата, действията на Минев могат без преувеличение да се нарекат олигархичен бизнес тероризъм спрямо държавата и обществото. Но, както знаем, луд е не този, който яде баницата… Измененията в Закона за горите минаха без да се спази Законът за нормативните актове, който изисква 14-дневен срок за консултация със заинтересованите страни. Прокараха ги за 6 дни, 3 от които бяха коледни празници.

Въпреки че председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), определи преди като рекет поведението на “Витоша ски”, заради които се внасят измененията, 72 депутати от ГЕРБ и двама независими приеха на първо четене промените на 8 февруари. Приемането на закона е подкрепено от силна пропаганда на олигарсите във водещи медии и омаскаряване на протестиращите срещу тях чрез платен контрапротест, на който бяха докарани с автобуси в София общински служители и хора от провинцията, които нямат представа за какво става въпрос.

В края на миналата седмица главният противник на интересите на олигарха Цеко Минев, директорът на ПП “Витоша” Тома Белев беше отстранен, след като загуби предрешен и нагласен конкурс за поста, правилата за който бяха променени в движение, за да може спечелилата кандидатка да бъде допусната въобще до участие в него. Уволнението на Белев беше предшествано от брутална медийна кампания в изданията притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Предстои НС да гласува промените в Закона за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване