03/03/12 05:24
(http://e-vestnik.bg/)

Високосен ден в Северна Корея

сп. Форин полиси

Граничари от Южна и Северна Корея. Снимка: чайнадейли

Когато миналата година почина севернокорейският лидер Ким Чен-ир, анализаторите нямаха ясна представа какво може да означава за изолираната страна наследяването му от най-малкия му син Ким Чен-ун. На 29 февруари в настоящата високосна година - достатъчно подходящо - получихме първи намек, след като Пхенян се съгласи да прекрати работата в изградения по най-високите съвременни стандарти завод за обогатяване на уран в Йонбьон, който той неочаквано разкри пред пристигнали на посещение американски ядрени учени през ноември 2010 г., да спре ядрените опити и изпитанията на ракети и отново да допусне в страната инспектори на Международната агенция за атомна енергия след шестгодишна пауза.

Новата сделка със САЩ, сключена в замяна на 240 000 тона хранителна помощ, няма да премахне севернокорейската заплаха. Тя обаче е добро предзнаменование за външнополитическата находчивост на Ким Чен-ун и ще бъде разглеждана в международен план като дипломатическа победа за президента на САЩ Барак Обама.

Сделката не е трайно решение, защото Пхенян запазва достатъчно плутоний за направата на между 4 и 12 атомни бомби (неизвестните променливи са толкова много, че е невъзможно да се направи точна сметка). Също така се предполага, че той е в състояние да произведе още оръжия, като използва високо обогатен уран (ВОУ) в тайни обекти. Северна Корея отхвърля исканията на Вашингтон да разкрие пълния мащаб на своята програма за обогатяване, но оборудваният с 2000 центрофуги за обогатяване на уран завод в Йонбьон, чиито размери и високо технологично ниво “изумиха” посетилия го през 2010 г. професор от Станфордския университет Зигфрид Хекер, беше в състояние да произвежда годишно достатъчно ВОУ за оръжия. Сега Пхенян се отказва от възможността за това производство.

Съгласието на Северна Корея да прекрати ядрените опити и ракетните изпитания също е от значение. Двата й ядрени опита и трите изпитания на балистични ракети със среден обсег се провалиха в една или друга степен, така че може да се предположи, че военните лидери искат да извършват още опити, за да усвоят правилно технологията. Ким ще има по-малко власт да се противопостави на подобни искания от страна на военните. За негово щастие баща му одобри преговори със САЩ, които започнаха малко преди той да почине в края на декември. След като приключи периодът на траур, преговорите бяха подновени през февруари и доведоха до това споразумение във високосния ден.

Това би била добра новина при всички случаи, но тя е особено положителна, защото идва толкова скоро, след като Ким зае лидерския пост. Медиите обръщат голямо внимание на енергичността и ведростта на новия лидер при инспекционните му посещения във военни поделения и промишлени обекти, но това не ни говори много.

Със сключването на тази сделка той превръща последното дипломатическо начинание на Ким Чен-ир в свой успех. Той може да оправдае действията си, като каже, че е довършил нещо, започнато от баща му, че е следвал заръката на баща си, постигайки същевременно неочакван резултат. Това дава основание за надежда, че военните провокации, които доведоха Корейския полуостров до ръба на войната през 2010 г., може би няма да се повторят тази година.

Правителството на Обама с право определя споразумението като “важно, макар и ограничено”, но то е първото положително развитие по въпроса със севернокорейската програма от четири години. Без съмнение републиканците ще открият недостатък в нивото на прозрачност на сделката и в липсата на каквото и да е премахване на предизвикващи възражения ядрени съоръжения. Ще бъдат повдигнати и въпроси за това кой ще се облагодетелства от 240-те хиляди тона “хранителна помощ”, която е най-противоречивият елемент от пакета.

Вземат се предпазни мерки в опит да не се допусне тази хранителна помощ да бъде ...

Публикувана на 03/03/12 05:24 http://e-vestnik.bg/14086/visokosen-den-v-severna-koreya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване