03/03/12 05:23
(http://e-vestnik.bg/)

Как Путин овладя Русия

ДПА

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Бившият агент от КГБ Владимир Путин направи кариера, опитвайки се да върне Русия в редиците на световните велики сили и няма намерение да допусне някой да го спре сега. “Ние сме страна на завоеватели. Това е заложено в гените ни, в генетичния ни код, предава се от поколение на поколение, така че пак ще бъдем победители!”, заяви премиерът Путин пред събралите се на 23 февруари на митинг в Москва над 100 000 негови поддръжници.

Говори се, че много от тези поддръжници са държавни служители, докарани със самолети и влакове за събитието чак от Урал. Ентусиазираните възгласи и звукът на вувузелите, надувани от учители и заводски работници, замлъкнаха секунди след като най-могъщият политик в Русия слезе от сцената. Опитите за скандирания “Пу-тин, Пу-тин!” замряха. Националната телевизия РТР отрази приоритетно изказванията на Путин, но апатичният отклик на стадион “Лужники” не бе включен в предаванията на държавната телевизия.

Петдесет и девет годишният Путин отдавна знае какво да прави, за да побеждава. История от юношеството му разказва за мършаво момче, което, след като било тормозено от побойници в бандитски квартал на тогавашен Ленинград (сега Санкт Петербург), намерило време след училище да се научи да играе джудо.

Свободно владеещ немски език и говорещ все по-компетентен английски, Путин има репутация на най-коравия руски политик. Той е работохолик, който използва солен език, за да постави на мястото им и подчинените си, и нахалните репортери, пие умерено, не пуши и тренира поне по час-два всеки ден.

Путин пътува из дивите краища на Русия, за да изкачва вулкани, да стреля по тигри с упояващи стрели, да лови риба гол до кръста в далечни сибирски реки, да преследва сиви китове с надуваема лодка и да се гмурка в Черно море. Тези изпълнения винаги са били най-подробно отразявани от държавните медиите, изграждайки му съответния имидж.

Роден на 7 октомври 1952 г. в работническо семейство, Путин прекарва детството и младежките си години в комунална квартира с обща кухня и баня с други семейства. Преди да започне да работи в КГБ, той завършва ленинградския държавен университет. Умението му да лавира в лудницата на руските висши политически кръгове е легендарно. Тръгнал от младши съветник по чужди инвестиции в общината на Санкт Петербург в началото на 90-те години на миналия век, само 10 години по-късно той вече е президент на Русия.

Той изпълняваше функциите на държавен глава през законния максимален срок от два мандата - от 2000 до 2008 г., след което стана премиер, прокара поправки в конституцията, които му дават възможност да се бори за трети и дори четвърти президентски мандат, ръководеше избирането на протежето си Дмитрий Медведев за послушен президент, открито подкрепящ оставането му на власт в страната. През цялото това време много негови съюзници бяха назначени на влиятелни позиции, както в правителството, така и в държавни корпорации като газовия монополист “Газпром”.

Съперниците му в Русия като някогашния най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски днес са или в затвора, или в изгнание в чужбина. В международен план съседките на Русия изпитват затруднения, причинени от все по-твърдата, диктувана от Путин външна политика. Съседна Украйна на два пъти пострада от пълно спиране на доставките на природен газ заради спорове за цената, а Грузия - при войната от 2008 г. заради кавказката провинция Южна Осетия.

Наскоро Кремъл предизвика гнева на мнозина в чужбина, заявявайки, че може да разположи ракети, способни да носят ядрени бойни глави, в най-западния край на Русия - Калининград, които да насочи срещу Варшава или Берлин, ако Брюксел упорства с плановете за разгръщане на противоракетен щит, който, според Москва, би застрашил руското въздушно пространство.

“Никога няма ...

Публикувана на 03/03/12 05:23 http://e-vestnik.bg/14084/kak-putin-ovladya-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване