03/03/12 05:24
(http://e-vestnik.bg/)

Путин плаши със “сакрална жертва”

Путин на митинга в негова подкрепа. Снимка: ридус

Премиерът и кандидат-президент Владимир Путин заяви, че опозиционери се готвят да фалшифицират изборите в неделя, дори “да гръмнат” някой известен човек - “сакрална жертва”, за да обвинят после властите. Пред свои привърженици в Москва вчера Путин изтъкна, че е готов да го критикуват за тези изявления, но може да осигури доказателства, посочва “Известия”.

Неоснователни нарича обвиненията Сергей Митрохин - лидерът на извънпарламентарната партия “Яблоко”, активно подготвяща наблюдатели за вота. “Отде да вземе опозицията бюлетини с печати и подписи, които да подхвърля?” в урните, възмутено пита пред вестника той.

Ако властта има доказателства - примерно конфискувани пакети с бюлетини, скрити в конспиративни квартири, трябва да се образуват наказателни дела, добавя опозиционерът.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков уверява, че Кремъл разполага със “сигурни доказателства от различни източници”. Докато нищо не е станало, не може да започне съдебно дирене, но властите трябва да са нащрек, заявява той.

Думите на Путин за “сакрална жертва” разтревожиха опозицията в Русия. Експертната общност се надява, че това са “хватки от предизборните технологии, а не сигнал за бъдещия политически курс”, пише “Комерсант”. “В една тъй напрегната политическа ситуация властите не бива да вдигат напрежението с двусмислени изявления като “гръмнат”, твърди кандидат-президентът Михаил Прохоров.

Борис Немцов от ръководството на нерегистрираната партия ПАРНАС призовава всички опоненти на властта в Русия да приемат крайно сериозно изявлението на Путин. Политологът Игор Юргенс обаче го смята за “грешка на имиджмейкърите”, а не дългосрочен план на властта, с който опозицията да се съобразява, отбелязва изданието.

На вчерашната среща Путин прикани да се вдига равнището на политическата култура, пише “Росийская газета”. Премиерът заяви, че са потребни ефективни, свободни медии и няма “никакъв политически и никакъв икономически смисъл” от ограничения в тази сфера - “всеки може да види новините по телефона”.

Той припомни, че в Русия няма господстваща идеология и предположи, че обединяващ фактор може да стане патриотизмът. Освен това Путин одобри идеята за обществена телевизия, предложена от президента Дмитрий Медведев в последното му годишно послание, разказва официозът.

Според “Комсомолская правда”, Путин е информирал в отговор на въпрос, че правителството подбира в момента “професионални изпълнители за всяко направление от военната програма”, за да не бъдат разграбени огромните средства за нея - 23 трилиона рубли за идните 10 години.

Кандидат-президентът предвижда впечатляващо да нарасне и благосъстоянието на хората в Русия - средната заплата в икономиката да нарасне до 2020 г. на 40 хиляди рубли (1378 долара по днешния курс на руската централна банка, б. р.), а пенсиите да са 40 на сто от заплатата, при това без повишение на пенсионната възраст, допълва всекидневникът.

Средната класа в Русия според премиера “трябва да стане мнозинство и да включи онези, на които се опира страната - педагозите, лекарите, военните”, пише “Комсомолская правда”. Путин естествено може да ръководи държавата, защото го подкрепят “железните” 40 на сто от електората, които не се интересуват от Интернет.

Той обаче не може да ръководи средната класа, “защото тя не е за Путин”, смята аналитикът Игор Бунин, цитиран в “Независимая газета”. Средната класа в Русия иска на първо място справедливост - по-специално свобода да гласува за когото пожелае и да види обновено правителство, заяви Бунин на кръгла маса по повод вчерашната среща на Путин с привърженици.

Политологът Виталий Третяков разкритикува “демокрацията чрез референдуми”, спомената в предизборна статия на кандидата, като “чужд модел”, неподходящ за Русия. Путин също “не е демократ в душата си”, но е принуден да следва политическата мода, заяви наблюдателят и предложил демокрацията в Русия да бъде развивана от “министерство на политическите реформи”.

Участник в дискусията сравни митингуващите срещу властта в Русия с деца, сърдити на баща си. Главният редактор на радио “Ехото на Москва” Алексей ...

Публикувана на 03/03/12 05:24 http://e-vestnik.bg/14081/putin-plashi-sas-sakralna-zhertva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване