03/04/12 17:59
(http://www.klassa.bg/)

15 души загинаха при челен сблъсък на два влака в Полша

Челен сблъсък между два експресни влака в северния полски град Шчекочини отне живота на най-малко 15 души, съобщава Си Ен Ен. Ранените са повече от 60 по данни на Националната пожарна служба на Варшава. Повечето от тях са пострадали сериозно. Сред настанените в болница има и шестима украинци.
Жестоката катастрофа стана в събота към 21.15 часа местно време. Общо 10-те вагона са превозвали 350 пътници. Без наранявания са над 100 от тях. Те бяха транспортирани вчера до Варшава. Сред тях има френски и испански граждани, съобщи АФП.
Причината за инцидента е, че единият от влаковете, пътувал от столицата към Краков, вървял в грешен коловоз. Така той връхлетял с голяма скорост върху другата машина, която потеглила от Пшемишъл и трябвало да стигне до Варшава. В момента на удара се извършвали и ремонтни дейности по една от релсите на гарата в Шчекочини.
Оцелели разказват, че чули оглушителен шум от рязкото натискане на спирачките, след което буквално изхвърчали от седалките.
В спасителната операция се включиха и хеликоптери, които извозиха пострадалите до болница.
Премиерът на страната Доналд Туск определи сблъсъка като "най-трагичната жп катастрофа от много години насам". Той и министрите на вътрешните работи и на транспорта Яцек Чихоцки и Славомир Новак пристигнаха на мястото на инцидента рано в неделя сутринта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване