03/04/12 15:13
(http://www.klassa.bg/)

16,4% е разликата в Европейския съюз в полза на силния пол

Жените в ЕС получават средно 16,4% по-малко от колегите си от мъжки пол за едно и също количество работа и при еднаква компетентност, показва доклад на Европейската комисия. На 5 март по инициатива на ЕК се отбелязва Денят за еднакво заплащане на труда на мъжете и жените. Принципът за еднакво отношение към мъжете и жените е записан в европейските договори от 1957 г. и е крайно време той да се приложи навсякъде. Това подчерта Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието.
Над половин век по-късно този принцип все още не е приложен докрай, въпреки че има напредък, признават от Брюксел. Преди няколко години, средната разлика за ЕС е била 17% или повече спрямо 16,4% по последни данни. Разлики има и между страните – в Полша разликата в заплащането е 2%, в Белгия достига 8,8%, а в Естония разликите са най-големи, като достигат 27%. В някои страни разликата намалява, но в България, Литва, Португалия, Румъния, Унгария и Франция тя се увеличава, се отбелязва в доклада на ЕК. Във френския частен сектор разликата достига 20%, а в обществения е 13%. Като цяло във Франция пропастта се увеличава, вместо да намалява, подчертава “Франс интернасионал”.
Според Брюксел, разликите показват колко е трудно съвместяването на семейния и професионалния живот. Много жени са принудени да си вземат отпуски по майчинство и да не работят на пълен работен ден, което води до по-ниско заплащане. Това обаче не обяснява докрай констатираното неравенство, уточнява ЕК, според която “различията в заплащането показват продължаващо неравенство на целия пазар на труда”. Според асоциацията Equal Pay Day жените трябва да работят 54 дни повече, за да получат същото заплащане като колегите си. Това не се дължи на различната компетентност. Шестият световен доклад на форума в Давос поставя Франция на първо място по учебни успехи при момичетата, но страната остава на 131-во място (от общо 135) по отношение на равенството в заплащането.



Днес се отбелязва Денят на равното заплащане в Европа

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване