03/04/12 15:07
(http://www.klassa.bg/)

Ариан Аскарид представя „Снеговете на Килиманджаро”

Ариан Аскарид, една от най-успешните френски актриси на нашето време, ще представи на 8 март в Дома на киното нашумялата лента „Снеговете на Килиманджаро”. Филмът, включен в програмата на „София филм фест“, е удостоен с наградата Lux на Европейския парламент за 2011 г. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия, организирана от екипите на Информационното бюро на Европарламента в България, Френския културен институт и „София филм фест“.
Родена през 1954 г., Ариан Аскарид дебютира в киното през 1977-а. Рене Фере й дава шанс да се изяви в драматични роли, които тя претворява с майсторство и професионализъм. Ариан играе в театъра, където участва в нашумелите пиеси на своя брат Пиер Аскарид. Творческият й път е свързан тясно с режисьора Робер Гедикян, за когото се омъжва и се снима в почти всичките му филми. Двамата се срещат в родната Марсилия, град, известен с присъствието на значително арменско малцинство, което се е интегрирало перфектно във френската действителност. През годините този град им носи нови съвместни творчески успехи  и много надежди.  През 2006-а филмът „Пътуване до Армения” на Робер Гедикян донесе на Ариан наградата за най-добра женска роля на кинофестивала в Рим. По думите на самата актриса тя е завоювала това отличие, защото във филма е разказала своята собствена история.
„Снеговете на Килиманджаро” пък й носи номинация за авторитетната награда „Сезар”. Европейският парламент връчи наградата Lux  на създателите на филма, отчитайки неговия принос за европейското културно разнообразие. „Снеговете на Килиманджаро” пледира за повече толерантност, като същевременно поставя под въпрос политическите и синдикалните борби. Той печели субсидия от Европейския парламент в размер на 90 хиляди евро за субтитриране на 23-те официални езика на Европейския съюз, включително адаптирането му за хора със зрителни и слухови увреждания, както и за изработването на 35-милиметрова или дигитална версия за всяка страна от общността.

Кой е Робер Гедикян
Роден на 3 декември 1953 г. в Марсилия. Известен френски режисьор, актьор, сценарист и продуцент от арменски произход. В повечето му филми участват Ариан Аскарид и Жан-Пиер Дарусен. Подобно на предшествениците си Марсел Паньол и Рене Айо, Гедикян закотвя филмите си в социалната реалност, флиртувайки с агресията. Освен това те са силно повлияни от атмосферата на Марсилия. Робер Гедикян има и две номинации за „Златна мечка” – за Lady Jane и „Изповедите на Митеран“.

Още акценти
Дебютът на Константин Божанов открива Международния „София филм фест“ на 9 март. След като събра куп международни награди, „Аве” ще участва в конкурсната програма и на престижния кинофорум у нас. На 10 март, с „Милениум гала“ в Дома на киното, стартира още един специален фокус на феста – панорама на документални филми „Милениум”.
Галата на толерантността в програмата на фестивала започва в 20.00 часа на 16 март в зала 1 на НДК. Тогава публиката на СФФ ще има възможност да види най-новата кинотворба на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”. Филмът е отличен с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Както споделя един от най-авторитетните критици в света на киното - Роджър Ебърт, „да се опише филм на Аки Каурисмаки като оптимистичен и весел, е невъзможно, но въпреки че не е комедия, „Хавър” е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите  му брилянтни творби”.
Българската гала на 16-ия „София филм фест“ е дългоочакваната премиера на новия филм на Андрей Паунов – „Момчето, което беше цар”. След световната премиера на фестивала в Торонто, представянето му в Лондон, Амстердам и Триест българската публика ще има възможност да се срещне с удивителната история на Симеон Сакскобургготски - от изгнаническото му детство на момче цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни. Представянето на филма на Андрей Паунов ще бъде част от специалната програма във Военния клуб, предвидена за 16 март. Началният час е 18.30.
 В деня на награждаването на 16-ия „София филм фест“ - 17 март, Олимпийската гала на фестивала. Хю Хъдсън ще бъде специален гост на 16-ия Международен „София филм фест“. Британският режисьор пристига у нас, за да представи на зрителите шедьовъра „Огнените колесници”, носител на четири награди „Оскар” ’82 (за най-добър филм, музика - Вангелис!, сценарий и костюми),  както и на „Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм. Компания ще му прави актьорът Бен Крос, който изпълнява една от главните роли във филма.
На 17 март – Деня на Св. Патрик и традиционен празник на Ирландия, е предвидена ирландската гала на фестивала
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване