03/04/12 15:00
(http://www.klassa.bg/)

Здравето на бебетата, родени в 9-ия месец, но преди термина, е по-крехко

Бебетата, които се раждат няколко седмици преди термина, са по-предразположени към различни заболявания в първите години от живота си. Това сочи изследване на учени от университетите в Ливърпул, Оксфорд, Лестър и Уоруик, цитирано от Би Би Си. Досега се смяташе, че в опасност е здравето само на децата, появили се на бял свят на 32-рата седмица от бременността или по-рано.
За целите на проучването учените следили развитието на 14 000 родени преждевременно малчугани, докато те навършили пет години. Наблюденията показали, че 15% от напълно износените бебета имали хрипове или астма, докато при недоносените този процент скачал на 17. Те били приемани по-често в болница в сравнение с връстниците си, които са прекарали поне 39 седмици в утробата на майката.
Ето защо авторите на изследването са категорични, че от допълнителни медицински грижи в дните след раждането си се нуждаят не само бебетата, които попадат в интензивните отделения на болниците. Учените обаче подчертават, че рискът от сериозни заболявания при малко по-рано родените бебета е минимален и това не бива да стряска родителите им.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване