03/04/12 07:19
(http://radiomilena.com/)

Мечтите на Левски

Кристиян Попов от 5„б” клас на СОУ „Иван Вазов” стана победител в конкурса за ученическо есе на тема „Мечтите на Левски”, организиран от Община Поморие. Неговото есе беше прочетено на тържественото отбелязване на 3 март- Националния празник в храм „Рождество на Пресвета Богородица в Поморие.

Мечтите на Левски

Какво са мечтите? Някои биха отговорили, че мечтите са трудноизпълними желания. Това е така, но всъщност те са нещо много по-важно. Полетът на мечтите е безкраен и същевременно много красив. Нима животът ни не би бил съвсем различен, ако ги няма? Без мечти хората няма да имат цели, към които да се стремят и животът им няма да има смисъл.
Васил Левски, също като останалите хора има мечти. Неговото най-съкровено желание е да направи България „свята и чиста република”. Той мечтае за човешко равенство и справедливост. Неговата мечта е изключително красива, заради това, че не е пряко свързана с него, а с другите хора. Апостолът иска, след като помогне на България да се освободи, да отиде в другите държави под робство и да се бори и за тях. Дяконът прави всичко по силите си, за да изпълни мечтата си. Той е един от малкото хора, осмелили се да говорят за свободата, но именно той е човекът, който подбужда желанието на българите да се освободят. На тридесет и пет години Левски е обесен близо до град София. Само след няколко години България се освобождава от игото и той е обявен за национален герой на България.
Мечтите на хората днес са много по-егоистични, в сравнение с тази на Дякона. Повечето хора мечтаят само за своето благо. За съжаление, бляновете на Дякона днес са разпънати на кръст. „Народе???”- пише Апостола в своето тефтерче. „Народе???”-може да възкликне днес човекът, който живее с копнежите на големия герой. Други мечтаят за общото щастие, но само единици са тези, които мечтаят за радостта на всички хора. Днес паметта на Апостола е съхранена дълбоко в сърцата на хората. Заради своята признателност те издигат много паметници в негова чест. Почитта на българите е толкова силна, че е в сърцата им вече повече от сто години и Левски никога няма да бъде забравен.
Следвайки своята мечта Дяконът безотказно ни дава урок как и ние да живем в света на своите мечти и да ги сбъдваме.

Кристиян Попов, 5 б клас, СОУ „Иван Вазов”

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване