03/04/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

Пламен Орешарски, бивш министър на финансите: В началото на 2013 г. страната няма да разполага с фискален резерв

В началото на следващата година, когато платим облигациите по външния ни дълг, практически страната няма да разполага с фискален резерв. Ще разполага с фонд „Козлодуй“ и може би някаква много скромна сума, която практически ще клони към нулата.
Аз предупреждавам от началото на 2010 година, че правителството с огромно удоволствие харчи спестени от три правителства фискални резерви. Страната функционира в режим на валутен борд и фискалните резерви са необходими за гладкото функциониране на държавата.
Нека напомня, че спорехме преди време колко трябва да бъде фискалният резерв. Може би по ирония на съдбата този спор изчезна, тъй като тенденцията е след една година да няма никакъв фискален резерв.
Това връща страната в периода непосредствено след 1996-1997 година, когато стартирахме практически от нулев фискален резерв и с много усилия той беше достигнал едни прилични равнища. Ще припомня, че държавният дълг, който беше над 125% от БВП, в средата на 2009 година слезе на 14% - може би такъв рекорд за толкова кратък период световната финансова история не познава. И всичко това сме на път да го зачеркнем.
За мен това, което каза Менда Стоянова, потвърждава опасността, че Сребърният фонд ще бъде изразходван за изплащане на дълга. Когато Сребърният фонд купи български държавни ценни книжа, това означава, че наличните пари ще бъдат взети от властите, изхарчени за дълга, а във фонда ще останат обещания някога в бъдеще някой да възстанови тези средства. Няколко думи и за т.нар. по-активно управление на Сребърния фонд или на фискалния резерв. По ирония на съдбата също така активно управление на дълга се прокламираше преди 10 години и същите обвинения в по-консервативно управляван дълг бяха отправяни дори и тогава. Видяхме какви са резултатите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване