03/04/12 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Росен Миланов пое и Симфоничния оркестър на  Астурия

Росен Миланов, музикален директор на Нов симфоничен оркестър и Принстънския симфоничен оркестър, САЩ, поема поста главен диригент на симфоничния оркестър на област Астуриа в Испания. Преди броени дни българинът дирижира  в Овиедо световната премиера на „Ил Кончерто” на испанския композитор Оскар Наваро. На авторитетния пост Миланов наследява  Максимилиано Валдес, като се пребори с трима финалисти. Търсен гост-диригент на международната музикална сцена, Росен Миланов е обявен за „една от най-обещаващите фигури от новото поколение диригенти” („Сиатъл таймс“). Той неотдавна приключи седемгодишен мандат като асоцииран диригент и художествен ръководител на Филаделфийската филхармония в Центъра за изпълнителски изкуства Ман. Росен Миланов е работил в сътрудничество с някои от най-изтъкнатите солисти в света, между които Джошуа Бел, Йо-Йо Ма, Мидори, Ицхак Пърлман, Андре Уотс. През настоящия сезон Росен Миланов ще осъществи поредица международни дебюти, включително с Токийския симфоничен оркестър, с Държавния симфоничен оркестър на Сао Пауло и с Цюрихския оперен оркестър, където ще дирижира „Спящата красавица” от Чайковски.
Добре позната фигура в САЩ, Росен Миланов е работил с Националния симфоничен оркестър във Вашингтон, с Филхармоничния оркестър на Рочестър и със симфоничните оркестри на Ню Джърси, Сиатъл, Сан Антонио, Милуоки, Индианаполис, Шарлот и Балтимор. Миланов се изявява и като оперен диригент. Неотдавнашните му изпълнения на „Лейди Макбет от Мценск” от Шостакович в Комише Опер в Берлин бяха посрещнати с възторг от музикалната критика, както и изпълненията му на „Бохеми” с Филаделфийската филхармония оркестър в Ман Сентър, на хореографска версия на „Пулчинела” от Стравински и „Тривърхата шапка” от Де Файя с Балета на Пенсилвания, след което дирижира балетна версия на „Месия” от Хендел с Кралската шведска опера в Стокхолм. От 5 март, Росен Миланов е в София, за да подготви галаконцерта на Нов симфоничен оркестър по-случай неговата 20-годишнина. Концертът ще бъде на 10 март в зала „България“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване