03/05/12 18:36
(http://www.klassa.bg/)

„Булгаргаз“ няма пари да запълни „Чирен“, възможни са проблеми следващата зима

Трудното събиране на вземанията на „Булгаргаз“ и липсата на свеж паричен поток поставят под въпрос осигуряването на достатъчно количества природен газ за следващия отоплителен сезон. Това заяви пред „Класа“ Димитър Гогов, изпълнителен директор на дружеството. Той обясни, че топлофикационните дружества у нас са основните длъжници на компанията, а дружеството в момента няма достатъчно пари, за да закупи газ, който да се нагнетява в газовото хранилище „Чирен“. Така, ако единственото ни газохранилище остане празно, през следващата зима ще трябва да разчитаме единствено на доставките на руски газ, а договорът за доставки изтича в края на тази година. Другият ни източник на гориво са газовите находища в Черно море, но те не могат да задоволяват вътрешното потребление, а и добивите оттам вече намаляват.
От „Булгаргаз“ са поставили за разглеждане проблема пред Българския енергиен холдинг и Столична община, която е собственик на „Топлофикация-София“. В момента дружеството има текущи задължения от 175 млн. лв. към „Булгаргаз“, а без тях общественият доставчик не може да закупи достатъчно синьо гориво за нагнетяване, обясни Гогов. По думите му в следващите три месеца в хранилището трябва да бъдат складирани около 350 млн. куб. м газ.
Проблемите с плащанията на топлофикациите в страната продължават години наред, а „Булгаргаз“ все по-трудно успява да покрива разходите си, като за целта през миналата година компанията взе и кредит до 60 млн. лв. Затрудненията на обществения доставчик не идват от регулациите на ДКЕВР, а от несъбирането на вземанията в енергийните дружества, добави Гогов.
От дружеството вече прогнозираха, че природният газ у нас трябва да поскъпне с близо 27% от 1 април заради по-високата цена на газьола и мазута на средиземноморските пазари. Окончателното искане ще бъде внесено за разглеждане в ДКЕВР този петък. От регулатора обаче заявиха, че такова шоково поскъпване не е допустимо. Сметките с колко ще поскъпне газът ще станат ясни в края на месеца. За момента не се наблюдава намаление на цените на петрола по световните пазари, заради което е възможно общественият доставчик да предложи на ДКЕВР природният газ да поскъпне шоково от април, коментираха запознати. Подобно увеличение ще се отрази на голяма част от предприятията у нас, които и без това се оплакват от скъпия бензин и дизел.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване