03/05/12 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Законът позволява НЗОК да работи за цените на лекарствата

Националната здравна каса трябва да работи за намаляване на цените на лекарствата, тъй като законът й е дал тази възможност от януари 2011 година. По този начин здравният министър Стефан Константинов коментира вчера във Видин отговорността на институциите за договорените цени на лекарствата. Според него до момента нямало нито едно завършено договаряне и затова единственото, което може да се направи, е да бъдат завършени преговорите с фирмите в двуседмичен срок.
Аз лично съм провел разговори с няколко фирми, които изразиха готовността си да намалят цените на лекарствата на нивата от 2010 година, допълни Стефан Константинов. Министърът на здравеопазването откри вчера във Видин обновената сграда на местната болница. В лечебницата е подменена отоплителната инсталация. Подновена е топлоизолацията на сградата. Очаква се след ремонта месечните разходи за отопление на болницата, които досега са били 35 000 лв. на месец, да намалеят почти три пъти. За реконструкцията са изразходвани около 2 млн. лева.



Преразглеждат бюджетите на болниците


До средата на март бюджетите на болниците ще бъдат анализирани и преразгледани, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. До това споразумение са стигнали членове на работна група, сред които е имало и представители на Българския лекарски съюз (БЛС). Миналата седмица прогнозните бюджети на болниците бяха утвърдени от Надзорния съвет на НЗОК, но съсловната организация на лекарите настоя за анализ и корекции, допълват от касата. Работната група ще изготви критерии, по които ще бъдат анализирани предложените от директорите на РЗОК прогнозни бюджети на лечебните заведения и ще предложи корекции там, където е необходимо. Утре предстоят срещи с директорите на РЗОК, директорите на болниците по региони и представители на БЛС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване