03/05/12 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Китай сваля на 7,5 на сто целта си за растежа на БВП

Китай понижи целта си за икономически ръст от неизменните от 2005 г. 8% на 7,5% за тази година, което сигнализира, че лидерите са решени да намалят зависимостта на страната си от износа и капиталовите разходи в полза на потреблението. Китайските политици ще се опитат да постигнат инфлация от около 4% през тази година, което оставя целта за 2011 г. без промяна според речта на премиера Вън Цзябао пред близо 3000 делегати на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители вчера. Азиатските акции поевтиняха, след като Вън заяви, че страната му се нуждае от по-устойчив и ефикасен икономически модел и от „по-висококачествено развитие в дългосрочен план“. Китай трябва да повиши доходите на обикновените хора, да разчита по-малко на износа и централните инвестиции, както и да намали ролята на държавата за сметка на частните предприятия, заяви в интервю на 3 март Цзун Цуйчжоу, вторият по богатство човек в страната.
Целта за брутния вътрешен продукт (БВП) трябва да се схване като долна граница на „зоната на комфорта“ на китайското правителство, смята Майкъл Бюканън, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в Goldman Sachs Group Inc. в Хонконг. „Тази мярка може да се възприеме и като намек от страна на централното правителство, че властите на отделните провинции не трябва да се фокусират само върху икономическия ръст.“

Фискална и парична политика

Вън повтори, че правителството ще води „проактивна“ фискална политика и „разумна“ парична политика. Правителството понижи изискванията за банковите резерви през февруари за втори път от три месеца насам, за да стимулира кредитирането и да постигне устойчив ръст след пет повишения на лихвените проценти от октомври 2010 г. до юли 2011 г., целящи да забавят инфлацията. Индексът MSCI Asia Pacific (SHCOMP), който се повишаваше в продължение на 11 поредни седмици, се понижи след речта му с 1% към 14:20 ч в Токио. Бенчмарковият индекс Shanghai Composite Index се понижи с 0,4% в 13:21 ч местно време. Въпреки че показателят се повиши с 12% през 2012 г., равнището му бележи понижение от 16% спрямо миналата година, след като ръстът на китайската икономика се забави до най-ниските си стойности от второто тримесечие на 2009 г. насам. Юанът поевтиня с 0,1% спрямо долара до 6,3047 за долар. Китайското правителство планира бюджетен дефицит от 800 млрд. юана ($127 млрд.), или 1,5% от БВП, заяви Вън. За сравнение целта за миналата година беше 900 млрд. юана, или 2% от БВП, а действителният дефицит беше 850 млрд. юана. Това се дължеше на така наречения фонд за стабилизиране на бюджета и пренасочването на част от разходите на местните правителства, твърди в речта си Вън. През януари Министерството на финансите оповести предварителни данни за бюджета, които посочиха дефицит за 2011 г. от 519 млрд. юана, или 1,1% от БВП.
Целевият растеж съвпадна със средната прогноза на 15 икономисти, анкетирани от „Блумбърг“ миналия месец. 12 от 15-те икономисти са направили прогноза за целева инфлация от 4%, докато средната оценка на 13 от анкетираните е била за бюджетен дефицит от 1 трилион юана.
Според доклада служебните лица са поставили за цел растеж на паричната маса от 14%, което съвпада със средната прогноза на петнадесетте анализатори за покачването на най-всеобхватната мерна единица М2. Националната комисия по развитие и реформи (NDRC) съобщи, че Китай си е поставил за цел увеличаване на инвестициите си в дълготрайни активи с 16% тази година. Това е по-малко от 18-процентната средна оценка на 12 от икономистите.
Вън и колегите му от управляващата комунистическа партия се подготвят за предаването на властта по-късно през тази година на нова група от лидери. Президентът Ху Цзинтао и вън Цзябао ще отстъпят постовете си на по-младото поколение от лидери, които по всяка вероятност ще са съответно вицепрезидентът Си Цзинпин и вицепремиерът Ли Къцян.
„Най-голямата пречка, пред която е изправена китайската икономика сега, е, че приходите на правителството са прекалено високи, а тези на народа прекалено ниски“, заяви в интервю 66-годишният Цзун, президент на Hangzhou Wahaha Group Co. и член на китайския парламент.
Лидерите на страната е възможно да съкратят още минималния задължителен резерв на банките тази година, каза президентът на Bank of China Ltd. Цзяо Ган в Пекин. Цзяо също спомена, че четвъртата по пазарна стойност държавна банка ще се радва на покачване в кредитирането, подобно на това от 2011 г.
„Тази цел за бавен растеж с относително висока инфлация предполага сравнително разхлабване на паричната политика“, каза икономистът Лю Лиган от базираната в Хонконг банка Australia & New Zealand Banking Group. „Това на свой ред ще спомогне за кредитирането и стимулирането на инвестирането.“
Общокитайското събрание на народните представители включва някои от най-влиятелните политици и служители. Те упражняват властта си в родните си провинции и оказват влияние на предложения като налагането на данък върху недвижимите имоти, приватизирането на държавните предприятия и промяна на валутната политика на Китай.

Глобален принос

Китай има най-голям принос в растежа на глобалния БВП през 2010 г., като задмина Япония и стана втората по големина икономика в света, след като по данни на Световната банка средният й годишен растеж от 10% избави от бедност повече от 600 милиона души за 3 десетилетия. Градското население на страната надмина това от селските райони за първи път. Поставените цели за годишен растеж на икономиката редовно бяха надминавани и са най-добрият индикатор за посоката на политиката. Все пак БВП се покачи с 8,9% през четвъртото тримесечие в сравнение с година по-рано, което е най-малката цифра след второто тримесечие на 2009 г. Годишният растеж беше 9,2%, след като през 2010 г. той бе 10,4%, сравнено с 8-процентната цел. Потребителските цени в Китай се покачиха с 5,4%, като надвишиха официалната годишна цел от 4%, отбелязвайки спад от юнския връх от 6,5%. Лидерите се опитват да осигурят забавяне на растежа с не повече от 7-процентов среден целеви темп за петте години до 2015 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване