03/05/12 14:01
(http://e-vestnik.bg/)

От „Глобул”, та на „Виваком”…

Как ме подхвърляха един на друг като топка 2 месеца

Плакат, издигнат на протест срещу мобилните оператори Ментел, Грабул и СВиваком в София. Снимка: e-vestnik


Подлъгах се по офертата на „Глобул” за безжични домашни телефони. Не ми обясниха ясно, че те работят съвсем на принципа на мобилните. Скъсах дългогодишните си връзки със старата дама БТК, т.е. „Виваком”. Но след 2 години реших да се върна към услугите й, заради по-добрата й оферта и за да не се облъчвам допълнително с клетъчен телефон.

Така в началото на декември миналата година посетих офиса на „Глобул” на бул. „Мария Луиза” 55 в София, за да се информирам как може да се осъществи преносимостта на номера. Един младеж обясни уверено, че за целта трябва само да отида в магазин на  „Виваком” и да подам заявление. Нищо повече.
Отидох в централния офис на „Виваком” на ул. „Гурко”, подадох заявлението и подписах двугодишен договор. В него черно на бял пише, че  номерът на домашния ми телефон трябва да бъде пренесен до 27 декември, тоест седмица след подписването на договора. Изпратиха ме с оптимистичното обещание, че веднага след коледните празници ще мога отново да говоря по стария си телефон. Да, ама не, както казва доайенът на демократичната българска журналистика Петко Бочаров.
До 28 декември никой от „Виваком” не ме потърси. Същия ден заминах със семейството си за чужбина. Махнах с ръка и си казах: „Какво пък, празници са, след като се върна, въпросът ще е решен”. Това, което се разигра обаче, надхвърли беглите ми до момента представи за униженията и издевателствата, на което мобилните оператори всекидневно подлагат своите клиенти.
На 7 януари с почуда установих, че все още съм абонат на „Глобул”. Три дни по-късно на домашния телефон позвъни техник от „Виваком”, за да ме информира, че технически линията е готова за пускане, само трябвало да си платя сметката към „Глобул”. След това информацията щяла да достигне до тях и да си уговорим ден и час за подписване на протокол.
Същия ден отидох в същия офиса на „Глобул” на „Мария Луиза” и с почуда установих, че освен задълженията ми за декември, им дължа и неустойка от над 90 лева. Причината - подал съм заявлението за преносимост два дни след изтичането на предпоследния месец от договора. Т.е., не съм спазил изискването за едномесечно предизвестие. При посещението ми в същия офис по-рано никой не ме открехна за него. Нищо, че информирането на клиента за такова изискване е въпрос на елемeнтарно уважение и добри професионални практики. На въпроса ми какво следва, ако не платя неустойката, управителката ми отговори хладно и незаинтересовано, че няма да има преносимост. На въпрос защо не съм бил предупреден, последва отговор, че това било работа на „колегите от „Виваком” (?!).
Тогава се замислих, след като аз, който от 20 години си изкарвам хляба като журналист и експерт в сферата на масовите комуникации, не съм схванал всички тези тънкости какво остава за по-възрастните, по-слабо образованите им клиенти, хората от селата? Както и да е. Пуснах жалба срещу служителите на „Глобул”, но платих и неустойката, за да ускоря заветната преносимост. Минаха още два дни и след като не ми се обади  техник от „Виваком”, реших да си търся правата от тази компания.
Обадих на телефон 0 700 17 000, за да се информирам какво се случва (на 14 януари т. г.). Изслушах до болка познатата тирада колко важно било обаждането ми за „Виваком”, също и куп ненужна информация, докато чакам операторката да се информира за случая. Накрая жената обясни, че ще ми се обадят на 16-17 януари, за да ми ...

Публикувана на 03/05/12 14:01 http://e-vestnik.bg/14102/ot-globul-ta-na-vivakom/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване