03/06/12 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Газ и парно поскъпват с до 10% от април, след юли скача и токът

Природният газ и парното ще поскъпнат от 1 април, каза вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Прогнозата ми е, че синьото гориво ще поскъпне с до 10 на сто, а това ще повлече и цените на парното и топлата вода в страната. В края на месеца ще стане ясно с колко ще поскъпне топлоенергията. Според ДКЕВР „Булгаргаз“ няма проблеми с паричните си потоци въпреки изказванията на шефа на компанията Димитър Гогов. Според Семерджиев няма опасност газовото находище „Чирен“ да остане празно за следващата зима. От ДКЕВР потвърдиха, че проблемите на дружеството идват от забавянето в плащанията на топлофикациите.
Евентуалното намаление на цената на природния газ от Русия може да бъде отразено веднага в цените у нас, защото механизмите ни са едни от най-гъвкавите и позволяват промяна на цените на всеки три месеца, каза още Семерджиев.
От юли ще има и увеличение на тока с около 10%, прогнозира шефът на ДКЕВР. Причината за това ще е изкупуването на повече зелена енергия, тока от когенерациите на топлофикациите и започващата търговия с квоти въглеродни емисии. От юли във фактурите ще има и два нови реда. На тях ще е отбелязано колко плащат абонатите за закупуването на квоти, както за плащането на тока по дългосрочните договори на НЕК с ТЕЦ „AES Гълъбово“. Електроенергията от тази термична централа се продава на най-високи цени от близо 130 лв./мвтч.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване