03/06/12 19:52
(http://www.klassa.bg/)

Детската бедност е грижа на държавата

26,7% от българските деца са живели в бедност през 2010 г., близо 44,6% от тях са в риск от бедност, а като цялото детската бедност у нас е една от най-високите в Европа. Това стана ясно от доклада на Националната мрежа за децата, който бе обявен вчера.
Според същия доклад годишният успех за 2011 г. на институциите, които имат отношение към децата и семейството в България, е среден (3).
Стряскащата статистика, изнесена от Националната мрежа за децата, е много показателна за това, защото сме изправени пред може би най-страшната демографска криза в историята си. Малчуганите са най-ценното нещо за всяко семейство и всяка нация, а когато близо половината от тях у нас живеят в риск от бедност, това е достатъчно красноречив и притеснителен факт.
Детската бедност е огромен социален проблем, породен от много причини – най-вече икономически. Още по-голям проблем обаче е, че държавата като че ли няма ясна представа какво трябва да се прави.
Именно липсата на адекватна държавна социална политика е една от основните причини подрастващите у нас да са сред най-бедните в Европа. А детската бедност носи след себе си още цял куп проблеми, като лошо здравеопазване, лошо образование, престъпност, насилие, наркомании, трафик на хора и в крайна сметка ниска личностна и професионална реализация.
Точно затова притеснителният доклад за бедните подрастващи у нас трябва да бъде осмислен много сериозно от хората по високите етажи на държавната власт. И най-накрая да се вземат някакви реални мерки. Защото детската бедност, която звучи плашещо за всеки родител, може да бъде пагубна за държавата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване