03/06/12 19:42
(http://www.klassa.bg/)

Джон Маккейн призова за въздушна атака по Сирия

САЩ трябва да оглавят международна коалиция за въздушни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад, заяви сенатор Джон Маккейн, цитиран от Ройтерс. Според него няма да има решение на ООН за това, но в групата трябва да участват арабските партньори. Ударите трябва да имат за цел да се създадат безопасни райони в Сирия, където силите на опозицията да могат да се организират и да планират политическата и военната си дейност срещу режима. Сенатор Маккейн е член на Комитета по въоръжените сили на Сената и през 2008 г. се яви на президентските избори от името на Републиканската партия, но загуби срещу Барак Обама.
Според Маккейн чуждестранни въздушни сили трябва да спрат обстрела на градове с танкове и артилерия, докато град Хомс “е загубен засега”. Силите на режима вече взривиха мост, който беше ключов път за евакуация на ранените сирийци към Ливан от подложения на тежък обстрел Хомс. Около 2000 сирийци, предимно жени и деца, са преминали границата по данни на ООН. Хуманитарните работници и чуждите журналисти все още нямат достъп до бившия център на бунта. Свободната сирийска армия призова хората да се изтеглят, но не всички успяха. Поне 62 души бяха убити миналата седмица, а от началото на репресиите преди година жертвите са 7500.
Канада затвори посолството си в Сирия поради репресиите на режима. Персоналът е изтеглен. Великобритания, САЩ и Франция също затвориха мисиите си в Дамаск.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване