03/06/12 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Изпреварихме ЕС по икономически ръст през 2011 г.

Икономическият ръст в България през 2011 г. изпревари този в ЕС и еврозоната. Според данните на НСИ, публикувани вчера, у нас той е бил 1,7%, а не, както сочеха експресните оценки – 1,6 на сто. Междувременно статистиката на Евростат отчете за всички 27 страни членки – 1,5% растеж и за валутния съюз – 1,4%. За цялата минала година сме произвели стоки и услуги за 75,265 млрд. лева или 53, 513 млрд. долара/ 38,482 млрд. евро. На човек от населението се падат 10 109 лв. или 7187.6 долара/5168.7 евро.
Въпреки на пръв поглед оптимистичните данни крайният ръст е много по-малък от заложения в бюджета. В доклада към фискалния план за миналата година бе записано 3,6%, а в доклада за бюджета за 2012 г. цифрата бе коригирана до 2,8%. За тази година се очаква икономическият темп да се задържи на ниво 2,9%. Резултатът е по-нисък и от очакванията на ЕК, Световната банка и МВФ, които предвиждаха около 2 на сто растеж у нас.
Според данните на НСИ брутната добавена стойност, реализирана от националната икономика, е 64,830 млрд. лв, което е с 1,8% повече от 2010 година. Индустриалният сектор създава 31,2% от добавената стойност, а секторът на услугите – 63,2%.
Ако се разгледат данните по тримесечия обаче, ясно се вижда забавянето на родната икономика. Ръстът на годишна база през първото тримесечие на 2011 г. бе 3,3%, през второто - 2,2% (ревизия от 2%), а през третото – 1,6%. В края на годината растежът е едва 0,3% на тримесечна база и 1,6 на сто спрямо октомври-декември 2010 г. На този фон окончателните данни на НСИ показаха по-голям растеж през 2010 г. - 0,4% на годишна база вместо 0,2%.
Но краят на миналата година е бил тежък не само за България, а и за цялата европейска икономика. Според статистиката на Евростат през последното тримесечие и в ЕС, и в еврозоната се отчита спад от 0,3% спрямо предходното. Ако и настоящото тримесечие тенденцията се запази, официално Европа ще изпадне в рецесия. През юли-септември цифрите бяха все още положителни – 0,1% ръст за валутния съюз и 0,3% за ЕС.
В края на миналата година на тримесечна база България дори се нарежда сред отличниците по икономическо ускорение. Преди нас са Полша (1,1%), Литва (1,0%), Словакия (0,9%), Латвия (0,8%), докато Португалия, Швеция и Естония регистрират спад съответно с 1,3%, 1,1% и 0,8%. За годината с най-силен растеж е Естония, Литва и Латвия. Словения е с икономически спад, Италия се задържа съвсем малко над нулата.
„Еврозоната в момента преминава през мека рецесия“, потвърди и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от „Франс прес". По думите му икономическите реформи са в ход в много страни от Европейския съюз, въпреки че са тежки за гражданите. Те ще допринесат за изграждането на солидна база за продължителен растеж. Според последните прогнози на ЕК през тази година валутният съюз ще остане в примката на икономическия спад, а всички страни в ЕС ще отбележат нулев икономически растеж. Подобна е прогнозата и на Световната банка и МВФ. Вследствие на лошите икономически данни борсите реагираха негативно и основните индекси на Стария континент се движеха с понижения.



Заетите намаляват, производителността расте
През четвъртото тримесечие на 2011 г. БВП на един зает се увеличава с 2,6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това показаха предварителните данни на НСИ. В същото време в края на миналата година броят на заетите и броят на отработените часове намаляват с 2,3% до 3,304 млн. и съответно 1,392 млрд. Увеличават се заетите в аграрния сектор. На едно заето лице се падат 5891 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт
(БВП), като всеки зает създава средно 14,7 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност средно на човек през четвъртото тримесечие реално се увеличава с 2,1% и съответно с 2,2% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година, сочи още статистиката. Равнището на производителността на труда е най-високо в сектора на услугите – 5693,8 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 13,1 лв. за един отработен човекочас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване