03/06/12 19:40
(http://www.klassa.bg/)

Нетаняху пред Обама: Не сме решили за удар срещу Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху увери президента на САЩ Барак Обама, че Израел все още не е взел решение да атакува ядрените съоръжения на Иран, но подчерта, че еврейската държава трябва да е „господар на съдбата си“, съобщи Ройтерс.
По време на продължилата два часа среща в Овалния кабинет в понеделник Обама поиска повече време, за да могат международните санкции срещу Техеран да подействат. Въпреки че американският президент не отправи директна молба към Нетаняху да се въздържи от атака срещу Иран, посланието му беше ясно. „Вярваме, че все още има възможност за дипломатическо решение на въпроса“, каза Обама, но увери в същото време Нетаняху, че САЩ ще „пазят гърба“ на Израел. Двамата лидери се съгласиха да продължат координацията, но останаха разногласията по въпроса, как да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.
По-късно в изявление пред Американско-израелската комисия за обществени въпроси Нетаняху беше много по-категоричен. „Израел чакаше търпеливо международната общност да разреши този въпрос. Чакахме дипломацията да заработи. Чакахме санкциите да подействат. Не можем да чакаме повече“, каза премиерът пред най-влиятелната израелска лобистка организация в САЩ. Той обеща, че няма да позволи неговият народ да „живее в сянката на унищожението“.
Нетаняху размаха копие на писмо на американското военно министерство до световните еврейски лидери от 1944 г., в което се посочва, че искането им да бъде бомбардиран лагерът „Аушвиц“ е отхвърлено. Като направи паралел с аргументите против удар срещу Иран, Нетаняху обяви, че военното министерство е обяснило решението си с аргумента, че такава операция би провокирала „още по-отмъстителни действия от страна на германците“.
„Много се говори за цената, която ще бъде платена, за да бъде възпрян Иран. Време е да говорим за цената, която ще платим, ако не спрем Иран“, предупреди Нетаняху. „Ако мислите, че цената на петрола се покачва заради заплахата от конфликт с Иран, опитайте да купувате бензин, след като Иран получи възможността да заплашва света с ядрена бомба“, каза още израелският премиер.



Израел не може повече да чака санкциите да подействат, каза премиерът пред израелска лобистка организация след срещата в Белия дом

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване