03/07/12 19:36
(http://www.klassa.bg/)

НС отказа да разследва Цветанов за натиск върху съдебната власт

Мнозинството от ГЕРБ в парламента отхвърли вчера със 74 гласа искането за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва политическия натиск над съдебната власт, оказван от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Предложението на БСП и ДПС бе подкрепено и от съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. В крайна сметка 49 от депутатите гласуваха "за", а двама се въздържаха.
БСП и ДПС предложиха анкетната комисия да има срок на действие два месеца и да е съставена от 11 депутати - по двама от всяка парламентарна група и един независим. Нейна цел трябваше да бъде проверка на случаите, в които Цветанов е упражнил политическо въздействие върху работата на съдебната власт и особено опитите му да влияе върху прокуратурата.
Фактът, че всички парламентарни сили без ГЕРБ подкрепят идеята за създаване на анкетна комисия за системния политически натиск върху съдебната система от страна на министър Цветан Цветанов, показва, че проблемът не само съществува, но той е много остър и значим, заяви по време на дебатите депутатът от ДПС Четин Казак. Представители на ГЕРБ опонираха, че парламентът не трябва да се занимава с този въпрос, защото това може да се изтълкува като опит за оказване на влияние върху изпълнителната и съдебната власт.



Делото за клевета срещу вицепремиера ще е на 27 април


Делото за клевета, което председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова заведе срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, ще се гледа на 27 април в Районен съд-Пловдив, съобщи говорителят на съда Марияна Кирезиева, цитирана от Дарик радио. Определен е и съдия-докладчик - Екатерина Роглекова, която е шеф на наказателното отделение в Районния съд.
Решението процесът да се гледа на пловдивска територия е на Върховния касационен съд, тъй като Тодорова е съдия в Софийския градски съд. Ако съдът признае Цветанов за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване