03/07/12 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Рисковите валути продължават да потъват

Високорисковите валути, сред които еврото, британската лира и австралийският долар, попаднаха под масиран натиск още в началото на тази седмица и продължиха да разширяват загубите си по време на вчерашния търговски ден. Американският долар и японската йена се възползваха от моментното колебание сред инвеститорите и започнаха да търсят агресивно все по-високи максимуми в основните си кросове. Страховете от изминалите няколко дни са свързани главно с рисковете от по-бавно възстановяване на световната икономика. Последните колебливи данни от Австралия, Европа и САЩ намалиха апетита за риск и дадоха нова посока на валутните пазари.
Финалните данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната вече показаха свиване от 0.3% през последното тримесечие на миналата година. Икономиката на Стария континент буксува, а заедно с това вторият спасителен заем за Гърция далеч не е това, което пазарните участници търсят, за да подкрепят еврото в дългосрочен план. Днес е падежът на облигационния заем на Гърция и вероятно единната валута ще остане под натиск.
Сигнали за забавяне на икономическия растеж показа и Австралия. Ревизираните стойности на БВП регистрираха растеж от едва 0.4%, а не от 0.7%, както сочеха предварителните прогнози. Австралийският долар потъна до цена от 1.05 спрямо щатския долар заради увеличаващата се вероятност от намаляване на основния лихвен процент от страна на Австралийската централна банка. Валидността на моментното доларово рали ще бъде тествана още утре, когато се очаква министерството на труда на САЩ да публикува отчета си за миналия месец. Според средната прогноза равнището на безработицата в страната през февруари ще остане на сегашното ниво от 8.30%, но за същия период икономиката ще разкрие с 35 хил. работни места по-малко спрямо отчетените през януари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване