03/07/12 20:01
(http://www.klassa.bg/)

Страни от ЕС са продали на Атина оръжия за 1 млрд. евро

Страни от ЕС са продали на Атина оръжия за над 1 млрд. евро, докато са се водели преговорите за първия спасителен пакет през 2010 г., съобщи „ИЮ Обзървър“, позовавайки се на официални данни.
Франция се оказва най-големият продавач със сделка за военни самолети за 794 млн. евро, показват обявените наскоро данни на Европейския съвет за оръжейните лицензи, дадени от страните членки. Париж е продал на Атина и ракети за 58 млн. евро и военна електроника за още 19 млн. евро.
Защитниците на мерките за икономии Холандия и Германия пък са изтъргували електроника и автомобили за общо 90 млн. евро. От Италия Гърция е купила пушки и части за самолети на стойност 52 млн. евро, а Испания е продала на Атина химикали за военна употреба за 33 млн. евро.
Тогавашният зам.-министър на отбраната на Гърция Панос Беглитис увери, че страните членки не са оказвали натиск на Атина да купува оръжията, за да си гарантира заема. Според източник, близък до премиера по това време Георгиос Папандреу обаче, не е било необходимо да се оказва натиск. „Никой не казва: „Купувайте нашите бойни кораби или няма да ви спасим“, обясни той. По думите му обаче ясно се е подразбирало, че ако Гърция купува оръжията, ще може да разчита на повече подкрепа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване