03/08/12 19:43
(http://www.klassa.bg/)

13% от българите спортуват активно

Проектът на Министерството на физическото възпитание и спорта "Никога не е късно за ново начало" доказа, че българите са готови да спортуват активно. Той се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и Европейския социален фонд на Европейския съюз. В него са вложени близо 3,5 милиона лева, а целта е хората от трудоспособна възраст, както и тези с наднормено тегло и здравословни проблеми да спортуват редовно. Социологът от агенция "Сова Харис" Димо Гецов разкри, че 13% от анкетираните практикуват активен спорт през свободното си време, а 12% се занимават с танци, фитнес и аеробика.
Едни от най-именитите български спортисти - световният шампион по борба Елис Гури, волейболната легенда Евгени Иванов-Пушката, световният шампион по гимнастика Йордан Йовчев и европейската и световна шампионка по шорттрек Евгения Раданова, пък взеха участие. Те изнесоха открити уроци, на които демонстрираха своите умения. Редица спортни събития по проекта бяха насочени и към работодателите в България. Чрез организиране на междукорпоративни турнири и състезания хората, работещи в големи компании, бяха насърчени да спортуват заедно със своите семейства, приятели и колеги за един по-здравословен начин на живот. Партньори в проекта "Никога не е късно за ново начало" бяха дванайсет от най-големите компании в България. Министър Нейков връчи лично сертификат за корпоративен партньор на проекта на „Нестле България“ АД, „Обединена българска банка“ АД, „Софика груп“ АД, VIVACOM и „АстраЗенека България“.
От проучването на агенция "Сова Харис" става ясно още, че цели 78% вярват, че физическата активност повишава качеството на живот, а 80% са информирани относно последствията за здравето от липсата на физическа активност. Резултатите показват също, че 83% от българите са информирани за ползата от спорта и физическата активност и влиянието им върху здравето и физическото и психическото състояние на човека. Проведеното изследване сочи още, че 4% от населението на възраст между 18 и 65 години (или близо 200 хил. души) са посетили спортни обекти по време на инициативата "Дни на отворените врати", а 26% (или близо 1,3 млн. души) са научили, че МФВС организира кампания за популяризиране на масовия и аматьорския спорт, проведена в периода ноември 2011 - февруари 2012 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване