03/08/12 18:59
(http://www.klassa.bg/)

70 китайски депутати са по-богати от целия американски политически елит

Най-богатите 70 китайски депутати миналата година са увеличили доходите си с по-голяма сума, отколкото притежават общо 535-мата американски конгресмени, президентът и членовете на правителството и деветимата магистрати от Върховния съд в САЩ. Нетното богатство на китайците възлиза на 89,8 млрд. долара, съобщава „Блумбърг“. Това е с 11,5 млрд. повече, отколкото през 2010 г., сочи сп. „Хужун“, което следи финансовото състояние на жителите на страната. Припечелените средства от споменатите по-горе 660 американски официални лица пък са "само" 7,5 млрд. долара.
Тези доходи илюстрират дисбаланса в икономическото развитие на Китай, където приходите на глава от населението за цялата 2010 г. възлизаха на 2425 долара. Именно това е един от основните проблеми, които новата генерация лидери в държавата ще трябва тепърва да разрешават, коментира „Блумбърг“. Неравенството е и факторът, който предизвиква социални бунтове, подклаждани от заграбването на земите на обикновените хора и нарастващата корупция.
В списъка на най-богатите китайски депутати фигурират Цзун Цинхоу, председател на компания-производител на безалкохолни напитки, У Яцзюн, шеф на фирма за недвижими имоти, и Лу Гуанцю, производител на авточасти.
Топполитиците в Китай обаче не разкриват доходите си, нито пък средствата, които печелят членовете на семействата им, добавя „Блумбърг“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване