03/08/12 03:09
(http://e-vestnik.bg/)

Бъсеску хвърли още един голям камък в блатото

в. Журналул национал

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Както му стана навик, Траян Бъсеску хвърли в края на миналата седмица един голям камък в блатото, като остави други да се мъчат да го извадят.
Присвоявайки си отново изпълнителни правомощия, каквито няма по конституция, той взе решение и подписа от името на Румъния Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз - документ, който е от решаващо значение за икономическото развитие на страната, без да му бъде даден мандат в този смисъл след широка обществена дискусия. (документът бе одобрен преди това от управляващата коалиция в Румъния в условията на парламентарен бойкот от страна на опозицията - бел. ред.)

И това, при условие, че други страни отказаха (Великобритания, Чехия), а България го подписа само при условие, че ще го приложи, след като влезе и тя в еврозоната, без да се хвърли сляпо в сценарий, който може да бъде благоприятен за големите в ЕС, но в никакъв случай за бедните страни с нововъзникваща пазарна икономика.

Както и в случая на унищожителната вътрешна политика, която наложи по време на кризата, подчинена изключително на жестоко орязване на доходите на населението и докарване до фалит на малките и средните фирми, без да има в замяна ефикасна програма за икономическо развитие, Бъсеску се заинати да подкове едно решение, което бе взел сам.

Договорът ще увисне тежко на глезена на румънската икономика. Защото не става дума толкова за спиране на разточителството, за неконтролируемо увеличение на държавния дълг, колкото за невъзможността в краткосрочен и дългосрочен план Румъния да използва лостове, които навсякъде в света са довели до ускоряване на икономическото развитие.

Задушаването на бюджетния и структурния дефицит означава на практика невъзможност да се използва механизма на кредитите, било и увеличавайки в краткосрочен план дефицита, с цел съфинансиране на инвестициите и създаване на работни места.

Богатите държави, с огромни ресурси, с пълни хазни, мога да си позволят да държат на минимално равнище дефицита, но не и бедните. Това е като например едно семейство, живеещо в мазе, да иска отчаяно да вземе заем от банка, за да си купи скромно жилище, но това да му е забранено. Нещо такова подписа Бъсеску.

Нещо повече, на пресконференцията в Брюксел, сякаш го чух да се присмива: Аз подписах, а какво ще се прави оттук нататък, е работа на политиците в Букурещ. Някакъв проблем? Само един утопист може да си представи, че стадното мнозинство в парламента ще отхвърли ратификацията!

Да не прескачаме твърде лесно и сръбския епизод. Не вярвам, че някой си представя, че неуместното вето (въпреки че отговаря на реалната нужда за подкрепа на румънското малцинство в Тимок, но не беше сега моментът) е било инициатива на външния министър Кристиан Дяконеску и не носи марката Бъсеску. Както и репликата за пристанищата по адрес на Холандия, точно когато има нови скандали с границите на Румъния. Последствията? Целият ЕС ни сложи в групата на шантажистите, а присъединяването към Шенген остана в мъглата.

Международните изяви на Траян Бъсеску вредят на интересите на Румъния. За своеволията му във вътрешната политика да не говорим. И двете са категорично порицани от населението. Ако не се намеси и не поеме правомощията си, ако се задоволи с позицията на кукла на Бъсеску, независимо какви обещания са му дадени, премиерът Унгуряну ще съкрати мандата си, и като цяло, политическата си кариера. Вече получи в Яш, родния си град, едно посрещане, каквото не би искал.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване