03/08/12 19:15
(http://www.klassa.bg/)

Гърция си осигури сделка с частните кредитори

Близо 76% от частните кредитори държатели на гръцки дълг са се съгласили да участват доброволно в плана за преструктуриране, съобщи гръцкият уебсайт bankingnews.gr, цитиран от investor.bg. Според съобщението от облигации за 177,4 млрд. евро, емитирани според гръцкото законодателство, за около 135-136 млрд. вече са получени заявки за отписване според условията на програмата. На практика това дава зелена светлина по сделката и развързва ръцете на гръцкото правителство да наложи т. нар. клауза за колективно действие със задна дата. Това ще принуди инвеститорите, които отказват да приемат отписването на облигации, да приемат условията. Въвеждането на клаузата за колективно действие обаче най-вероятно ще бъде сметнато за „кредитно събитие“ и може да задейства изплащането на т.нар. credit default swaps – CDS - застраховките за защита срещу фалит.
Според параметрите по сделката инвеститорите ще трябва да отпишат гръцки дълг на стойност над 103 млрд. евро, като разменят старите ценни книжа за нови. От това тяхната реална загуба ще бъде около 75% от стойността на държаните първоначално облигации. Новите ще бъдат с по-дълъг падеж и при по-ниска лихва. Преди изтичането на крайния срок за подаване на заявките за доброволно участие (вчера вечерта) европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен призова частните кредитори да се съгласят на офертата за преструктуриране. Подобен призив отправи и министърът на финансите на Люксембург Люк Фриден, като бе категоричен, че провал на операцията ще доведе до провал на втория спасителен план за Гърция. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле пък заяви пред студенти в Италия, че истинските причини за гръцките проблеми са дошли директно от самата Гърция и гръцкото общество, а не от чужбина.
Според анализ на икономиста Нуриел Рубини за „Файненшъл таймс“ обаче частните кредитори всъщност получават доста сладка сделка, докато всички действителни бъдещи загуби се прехвърлят на официалните кредитори. Защо? Защото опростяването на 110 млрд. евро дълг от страна на инвеститорите се съпътства с нови 130 млрд. дълг от официалните кредитори. От тях 30 млрд. ще отидат директно в брой по сметките на частните кредитори и това е първото “бонбонче” за тях в сделката. Други 25 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност ще отидат за рекапитализацията на гръцките банки, което ще позволи на акционерите им да закупят държавната инжекция при доста “подслаждащи” условия, твърди още Нобеловият лауреат.
Борсите реагираха с оптимизъм на новината за участието на частните кредитори в сделката и вчера индексите на Стария континент се движеха с ръстове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване