03/08/12 03:11
(http://e-vestnik.bg/)

Има ли европейски фронт срещу Франсоа Оланд?

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

За създаването на анти-Оланд фронт в Европа в неделя съобщи първи германското списание “Шпигел”. Набедените за противници на Оланд европейски лидери може и да отричат тези твърдения, но е факт, че подобен фронт обхваща Европа, констатира „Фигаро”.

През декември в Рим кандидатът за президент на френските социалисти Франсоа Оланд не можа да се срещне с италианския премиер Марио Монти. При визитата си в Лондон на 29 февруари, Оланд не успя да се срещне и с британския премиер Дейвид Камерън.

Екипът на Оланд осъществи контакти с екипа на германската канцлерка Ангела Меркел, но така и не беше даден ход на подготовката за евентуална среща между двамата, отбелязва “Фигаро”.

През 2007 г. кандидатът за президент на левицата нямаше подобни проблеми. Сеголен Роаял беше приета от Ангела Меркел. Освен това тя посети по време на кампанията си 6 страни, сред които Китай. Тя направи обиколка и в Близкия изток и беше приета в Израел от тогавашния израелски премиер Ехуд Олмерт.
В Ливан се среща с депутати. В Йордания - с премиера, а в палестинските територии - с президента Махмуд Абас. Срещата й с Меркел датира от март 2007 г. и снимките от нея обиколиха света. Но още преди да бъде номинирана за кандидат на социалистите през ноември 2006 г.

Роаял се срещна с тогавашните премиери на Испания и Италия - Романо Проди и Хосе Сапатеро. Тя беше приета особено сърдечно и приятелски от премиера на Швеция Йоран Першон.

В друга статия френският вестник съобщава, че в допитванията до обществено мнение показват, че Саркози и Оланд бележат спад, докато кандидатите на крайната левица, центъра и крайната десница бележат възход. Днес за Оланд биха гласували 29,5 процента от французите, а за Саркози - 25 процента. Следват Марин Льо Пен, Франсоа Байру и Жан-Люк Меланшон със съответно 17,5, 12,5 и 9,5 процента. Общественият рейтинг и на тримата се е увеличил средно с 1 процент в сравнение с проучване от миналия месец.

Допитването показва още, че на втория тур 58 процента от избирателите имат намерение да гласуват за Оланд, а 42 процента за Саркози. Седемдесет и осем процента от избирателите казват като цяло, че ще гласуват, но 65 процента намират кампанията за безинтересна.

По този повод френският вестник “Монд” отбелязва, че петима от кандидатите - Саркози, Оланд, Байру, Льо Пен и Меланшон не спират да обикалят страната, да отправят призиви към привържениците си и да критикуват остро противниците си.

Те са и по екраните на телевизиите и по ефира на радиата, но три седмици след началото на тази офанзива кандидат-президентите сякаш дразнят французите и не правят нищо, което да намали това раздразнение. Кампанията прилича на бой с петли, но подминава съществените въпроси, отбелязва “Монд”.

Петнайсет дни след включването му в президентската надпревара, Никола Саркози все е недолюбван от сънародниците си, пише вестник “Либерасион”. Днес го одобряват 35 процента от привържениците му, докато през лятото на 2007 г., малко след като беше избран за президент, той получи подкрепата на 66 процента.

За британския вестник “Дейли телеграф” е любопитен фактът, че Саркози и Оланд, които днес са противници в политиката, всъщност са далечни братовчеди, произхождащи от един и същи френски селянин, живял през 17 век.

Общият им прародител се казва Клод Лабюли-Берти. Той работел в стопанство във френските Алпи преди почти 400 години. Произхожда от селцето Сен Женикс сюр Гюйе, близо до швейцарската граница. Саркози е потомък на Пиер, един от синовете на Лабюли-Берти Пиер, докато Оланд е потомък на другия син на селянина - Клод.

Разкритието бе направено в книгата “Политическият свят” на писателя Жан-Луи Бокарно. От нея става ясно, че едва в средата на 19 век кланът Лабюли-Берти успява да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване