03/08/12 16:54
(http://radiomilena.com/)

Край на сагата с яйцата

Полша e готова да достави яйца на българския пазар за Великденските празници. Това стана ясно след телефонен разговор на земеделския министър Мирослав Найденов с полския му колега Марек Савицки. Страната ни прибегна до подобно искане от Полша след като представители на големите търговски вериги у нас се оплакаха, че от няколко месеца има дефицит на български яйца.
Полша ще доставя яйца за България на 28 ст.
София /КРОСС/
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разговаря по телефона с министъра на земеделието и развитието на селските райони на Полша Марек Савицки. Полският министър е обещал, че веднага ще проведе срещи с местните производители за осигуряване на количества яйца за българския пазар. Полските стопани ще откликнат на молбата за засилване на доставките към България, е казал министър Савицки. Междувременно търговската верига „Лидл“ днес обяви пред министър Найденов, че производители и доставят яйца на 2.80 лв. за 10 броя ст. и ще ги продава с минимална надценка от 1 ст. за бройка. Кутията ще се търгува за 2.90 лв.

Кога ли гневният народ ще рипне и ще хване за яйцата управниците?
Историята с цената на яйцата ескалира. Ако някой е очаквал, че намесата на правителствения пълномощник по жизненоважните за популацията ни въпроси по храните и яденето Мирослав Найденов ще реши проблема с ръста на цените, горчиво се е лъгал: самият Мирослав Найденов е проблемът. Тоя управник след всяко свое изказване предизвикваше космически растеж на цената на съответната стока, която той искаше с държавна намеса да коригира – или да повиши качеството и.
Коментар на Ангел Грънчаров.
Все повече се убеждавам, че това поведение на г-н Министъра съвсем не се дължи на глупост; явно той несмущавано обслужва нечии корпоративни интереси, за което, без съмнение, прибира порядъчни комисионни. Мисля, че е време и Прокуратурата да се заинтересува кои са скритите мотиви, пораждащи така активната вредителска дейност на г-н Найденов в сферата, в която Вождът на нацията го е упълномощил да ръководи. След като лиши нацията от възможността да яде, примерно, прилично по качество сирене на достъпни цени, след като същото направи със саламите, кашкавала и какво ли не друго, сега той посегна и върху последната храна, която що-годе беше достъпна за изнемогващия български пенсионер: яйцата. Смятам, че тоя път това не бива да остане без последици. Време е въпросният господин да си иде, щото поразиите, които нанесе, са непоправими вече. Наричат го „г-н Инфлаторът“, а някои политически сили го определиха като „основен проинфлационен фактор“ в българската икономика. Дали той е най-основният проинфлационен фактор или такъв фактор е неговият Ментор Бойко Борисов обаче е един спорен въпрос, който сега-засега само подхвърлям. Нека икономистите помислят повече по него. Оня ден министърът се ихвърли и каза, че с внос на полски яйца щял да свали цената. Снощи обаче чух, че полските яйца щели да бъдат по-скъпи и от нашите, а министърът-бабаит подви опашка и призна безсилието си да се справи. Той, прочее, там, където се намеси, нанася само поразии; само да си стоеше и нищо да не правеше, щеше да е стократно по-добре. Да, ама той иска да министерства, ето, всичко разваля и обърква. Време е да си иде. Да видим сега дали Бойко Борисов, за да защити провалилия се по всички линии министър, ще обвини за ръста на цените на яйцата „международното положение“ и по-специално политиката на ЕС за щастливите кокошки, или ще има доблестта да махне вредния министър. Подозирам обаче, тъй като Премиерът е неизчерпаем извор на глупости, че той и този път ще изобрети такава глупост, каквато и най-проницателните умове не са могли да предположат. Абе щастливо е да се живее у нас в тия времена, спор няма. Само се питам: кога ли нашия народец ще рипне и ще хване за яйцата тия бабаити, дето само се перчат, ала нищо не могат; прочее, могат; могат, примерно, да крадат, могат да печелят от монополите, могат да печелят от контрабанда, от бонуси, от какво ли не. Също така умеят да лъжат. Какво друго умеят? Не се сещам. Да, умеят и да са нагли. Безкрайно нагли. Някой сеща ли се за друго тяхно безспорно умение?

Тръгна куфарната търговия с яйца
/КРОСС/
Куфарна търговия с яйца почнаха предприемчиви българи. Докато у нас те са над 35 ст., в Сърбия вървят по 14 ст., но всеки може да внесе до 2 кори, информира „Стандарт“. Затова цели семейства изкупуват на кило, а после ги продават по 25 ст. Поредната идея на земеделския министър Мирослав Найденов да свали цените е, като разреши вноса от Полша.

Отваряме пазара за повече полски яйца
София /КРОСС/
България ще отвори пазара си за повече полски яйца. Земеделските министри на двете страни ще договарят по-висок внос утре, министър Мирослав Найденов след среща с представителите на 8-те най-големи търговски вериги у нас пред журналисти. Министърът на земеделието каза още, че с вчерашното обещание на българските производители да свалят цените на яйцата това не се случва. Министър Найденов обясни, че вчера е имал разговор с голяма част от производителите на яйца, които му казали, че надценката в търговските вериги е 10-12 стотинки. Днес на срещата с търговците се оказва, че надценката е 10-12%, което е между 2-4 стотинки. Днес търговците ми казват, че голяма част от тях са получили обаждане от производителите, че ще задържат цените, а вчера производителите ми обещаха плавно да ги свалят, каза министърът. В началото на другата седмица ще проведа още една среща с тях, за да разбера дали ще спазят обещанието си и защо има дефицит на пазара, който води до поскъпване. Той посочи, че със сигурност повишаването на горивата и електроенергията може да се отрази на цената на яйцето, но за една седмица, не може цената да скочи толкова рязко. Трябва да направим нещо заедно за да тръгнат цените надолу, каза министърът и припомни за потребителите, че с наближаването на Великден повечето търговски вериги ще направят промоции./КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване