03/08/12 19:04
(http://www.klassa.bg/)

МЗ ще поевтинява лекарствата с нови закони

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов представи вчера пред членовете на парламентарната комисия по здравеопазване пакет от законодателни промени, които според него ще доведат до намаляване на цените на лекарствата. Това се случи часове след като премиерът Бойко Борисов заяви, че до седмица ще реши дали да освободи д-р Константинов, като преценката му ще зависи от това, как министърът ще се справи при предоговарянето на цените на медикаментите.
На парламентарната комисия д-р Константинов предложи промени в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лекарствените средства, чиято цел е да върнат на нивата от 2010 г. цените на лекарствата, чието плащане бе прехвърлено от МЗ на НЗОК, както и да създадат „възможност за понижаване на останалите медикаменти, отпускани с рецепта“. Сред предлаганите промени са даване на възможност на НЗОК да договаря отстъпки, скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, и др.
По време на изслушването си в комисията д-р Константинов размени остри реплики с Калина Пенчева от НЗОК, която упрекна министерството, че не се е съобразило с предложения на касата за намаляване на цените на лекарствата. Това наложи зам.-председателят на здравната комисия д-р Шарков да припомни на министъра, че е извикан, за да представи вижданията си за поевтиняване на лекарствата, а не да изяснява отношенията си с НЗОК. Членът на комисията Мая Манолова обърна внимание на д-р Константинов, че всичко, свързано с цените на лекарствата, се регламентира от наредби, писани от здравното министерство, и риторично попита коя нормативна база е виновна за положението с цените на медикаментите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване