03/08/12 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Победата на Путин радва Изтока, но не и Запада

Утро.ру

Участници в митинга в подкрепа на Путин. Снимка: ридус

Резултатът от президентските избори в Русия не бе изненада за чуждестранните й партньори. Завръщането на Владимир Путин в Кремъл не обещава сензации на международната арена. Възгледите му са отдавна и добре познати в чужбина; при това в навечерието на вота Путин подробно представи своята програма, включително в сферата на международните отношения.

Западът не изглежда ентусиазиран от връщането на Путин в президентското кресло. Очертава се диалогът с Русия да стане по-твърд. Преди месец влиятелната организация Евроатлантическа инициатива за сигурност (EASI) представи доклад, озаглавен “Към Евроатлантическа общност на сигурността”. Ето основния извод: в Европа и Атлантическия регион все още се срещат поведенчески стереотипи от времето на студената война.

Част от държавите в ЕС ще се стремят, както преди, да блокират всякакво сближаване с Русия - главно по въпроси на сигурността. Те възприемат връщането на “ужасния” Путин в Кремъл като нов довод в подкрепа на гледната им точка. Ще споменем на първо място Великобритания.

В навечерието на изборите британският Кралски институт за международни отношения разпространи доклад, наречен “Отново Путин: последиците за Русия и Запада” - там се твърди, че системната криза в Русия неизбежно ще се засилва, а външната политика ще остане “разочароваща” и “безотговорна”. Изобщо у британските експерти “буди съмнения способността на Русия да се състезава в сериозна теглова категория на международно равнище”. Нагласи от този род не вещаят нищо добро за руско-европейските отношения.

Колкото до енергийния диалог между ЕС и Русия, препъникамък може да стане прословутият “трети енергиен пакет” - предложенията на Европейската комисия с цел да се подобри конкурентната среда на енергийния пазар на ЕС, включващи забрана тръбопроводи да бъдат контролирани от доставчиците (и на първо място от Газпром). В самия Евросъюз впрочем се оформи доста силна съпротива срещу тази новост, тъй че при днешната нестабилност на световния енергиен пазар Русия, подпомогната от европейските си партньори (Германия, Италия), може да издейства известно смекчаване на изискванията от “пакета”.

Има и други позитивни промени: например еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Щефан Фюле призна за логично създаването на тристранен консорциум Русия-Украйна-ЕС за украинската газотранспортна система. Същевременно обаче въпросът за въвеждане на безвизов режим между Русия и ЕС може да увисне във въздуха заради недостатъчната (според европейците) демократичност на новото руско ръководство. Колкото до разработката на ново споразумение за партньорство между Русия и ЕС, нещата ще се движат вече по-бързо. Но не поради смяната на президента, а доколкото Русия стана член на Световната търговска организация.

Отношенията между Русия и САЩ неизбежно ще станат занапред по-обтегнати и по-прохладни. “Тонът в отношенията между САЩ и Русия се очаква да изгуби онази неформалност и чаровност, която видяхме през управлението на Медведев”, прогнозира Андрю Уайс, водещ експерт в изследователската компания РАНД.

А се появиха и обективни причини за застудяване - системата за ПРО, създавана от САЩ въпреки желанието и предложенията на Русия, сериозните противоречия около сирийския и иранския въпрос. Статията на Путин “Русия и променящият се свят” не оставя на САЩ никакви шансове да разчитат на лоялност от страна на новите власти в Москва при поява на нови сценарии от рода на либийския. Независимо от захлаждането в атмосферата на отношенията обаче сътрудничеството ще продължи. Един вид, restartirane forever.

Очертава се оживление по източното направление от външната политика. Пекин например смята, че при управлението на Путин Русия ще стане още по-стабилен съюзник на Китай. Символично е, че точно преди изборите двете страни уредиха най-сетне спора за транспортния компонент от цената на руския петрол, доставян в КНР по тръбопровода Източен Сибир - Тихи океан.

Индия също е доволна, че Путин се връща на президентския пост. Както посочи в интервю за Би Би Си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване