03/08/12 03:15
(http://e-vestnik.bg/)

Путин има възможност за промяна и не трябва да я пропилява

(Очакват ни) 12 години сълзи - лозунг на митинга на опозицията на Пушкинския площад. Снимка: ридус

Владимир Путин е изправен пред множество предизвикателства и легитимността на избора му е оспорвана, пише американският вестник “Ню Йорк таймс”. Сред тези предизвикателства са обвиненията за измами на изборите, отправени от международните наблюдатели и опозицията, която обеща да му попречи да изкара докрай 6-годишния си мандат.

Протестните митинги срещу победата на “Единна Русия” в изборите за Дума “изпуснаха парата”, след което започнаха да растат рейтингите и на партията, и на премиера. Освен това консервативният електорат бе мобилизиран твърде сериозно от страха пред евентуална “оранжева революция”, обяснява изборния резултат на Путин журналистът Сергей Поляков, цитиран в материала.

През последните два месеца “аморфното мнозинство се насочи към Путин - основните маси, особено в провинцията, се изплашиха от призрака на бунта”, констатира експертът Леонтий Бизов. Освен това, Владимир Путин направи опит да се дистанцира от “политическата кавга” и “успя да си върне позициите като баща на нацията, на когото се крепи редът в държавата”, добавя той.

При все това тази година за Владимир Путин са гласували със 7 милиона по-малко избиратели, отколкото за сегашния президент Дмитрий Медведев през 2008 г., и с 4 милиона по-малко, отколкото предпочетоха самия г-н Путин през 2004 г., посочва вестникът.

“Рокадата в тандема, обявена на 24 септември м. г., събуди активната част от обществото - евентуалното връщане на Путин за (още) два мандата сплаши хората със застой и безизходица”, пише “Ведомости”.

Докато Путин продължава да празнува победата си, той получи плесница в лицето от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те признаха, че на този вот е имало по-малко крещящи нарушения отколкото на парламентарните избори през декември, но отчетоха, че Путин не е имал реална конкуренция и нечестно се е възползвал от парите, похарчени извънредно щедро от правителството в негова полза, допълва вестникът.

Много от хората, излезли вчера на протести срещу преизбирането на Путин, се надяваха той да бъде принуден да се яви на втори тур и така да стане ясно, че е изгубил подкрепата на руснаците. Вместо това те трябваше да преглътнат официалните резултати, че Путин печели с близо 64 процента от гласовете на избирателите, извоювани, както твърдят наблюдателите, с масивни измами, отбелязва британският в. “Гардиън”.

Изборите и последвалите ги протести обаче доказаха, че Путин вече не е силният човек на Русия. Разбира се Путин нямаше проблеми да фалшифицира вота само за да се увери, че няма да отиде на балотаж и че срещу няма да се надигне съперник. Но Путин вече не може да разчита, че жителите на Москва например ще реагират на случващото се с примиренчески фатализъм, предупреждава изданието в коментарна статия.

Твърденията за измами и нарушения бележат почти всеки руски вот в последните години, а дори и по времето на СССР. През последните 12 години на власт 8 като президент и 4 като премиер Путин имаше голямата възможност да подобри нещата, но той не успя да го направи, отбелязва вестник “Индипендънт”. Но сега има една разлика - критиките по време на тази предизборна кампания дойдоха не от международните наблюдатели, а от истинска армия от загрижени руснаци, въоръжени с мобилни телефони, с интернет връзки и с камери.

Съзнателно или не щабът на Путин противопоставяше по време на кампанията “добрите работници и лошата интелигенция, добрата провинция и лошите столици” - Москва и Санкт Петербург. Това противопоставяне “може сега да събуди и по-широки слоеве от обществото. Май не се очаква ново потъване в сън”, прогнозира “Ведомости” в редакционен коментар.

Редакцията на “Независимая газета” пък заявява, че е необходимо Путин да сътрудничи с опозицията. “Трябва да припомним, че моралният авторитет на победителя се извисява най-вече ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване