03/08/12 19:24
(http://www.klassa.bg/)

Топклубове подготвят провала на финансовия феърплей

Европейската футболна централа УЕФА ще се опита да ограничи до максимална степен възможността собствениците на клубове да бъдат едновременно и техни спонсори. По този начин наблюдаваните в момента „неподходящи прехвърляния“ на огромни парични потоци, които помагат за заобикалянето на финансовия феърплей, ще бъдат стопирани.
В момента отбори като „Манчестър Сити“, „Пари Сен Жермен“ и „Малага“ са собственост на арабски шейхове, които разполагат с огромни финансови ресурси. Въпросните милиардери притежават редица компании и сключват спонсорски договори със страшно завишени стойности със собствените си клубове. От УЕФА обаче искат да забранят на клубовете да се спонсорират сами, защото така се изпада в един порочен кръг, където парите остават собственост на едни и същи хора, а останалите отбори не са конкурентоспособни и може бързо да фалират. Освен всичко останало това се очертава да бъде една от основните схеми, с които европейските клубове ще се опитват да заобикалят въвеждането на финансовия феърплей.
Според президента на УЕФА Мишел Платини от следващия сезон европейските клубове няма да имат право да харчат повече, отколкото печелят, и ще бъдат позволени загуби до 45 милиона евро през следващите две години. Идеята на шефа на европейския футбол е прекрасна, но финансови и футболни аналитици твърдят, че за толкова кратък срок е невъзможно да се стигне до самоиздръжка на самите клубове. Просто за промяната на установената система е нужно повече време и по-всичко личи, че УЕФА не е успяла изцяло да избистри правилата по начин, който да позволи те да проработят.
Затова, ако УЕФА не въведе жестоки санкции срещу нарушителите, като отнемане правото на участие в Шампионската лига и ограничение на трансферите, идеята ще се окаже безсмислена. В момента доста отбори искат въвеждането на финансовия феърплей, но в същото време харчат огромни пари за трансфери. По данни на F.C.Business за сезон 2009-2010 година само четири първенства в Европа са били без дългове – германското, австрийското, шведското и белгийското. Всички останали вече мислят не толкова как да съкратят разходите, а как да заобиколят нормите на УЕФА.
Да не говорим за почти налудничавата цел на УЕФА да се наложи таван на заплатите по подобие на Националната баскетболна асоциация. Тогава клубовете, за да не загубят състезателите си, може да ги стимулират не чрез фиксирана сума, а чрез премии и бонуси. А поводи за премиране на футболистите – колкото искаш. И спецовете от УЕФА няма как да докажат, че клубът е нарушил правилата.
Видно е обаче, че грандовете нямат никакво намерение да се подчиняват на финансовите забрани на УЕФА. Точно обратното – търсят се варианти, в които ограниченията да бъдат елегантно заобикаляни, като в същото време не се нарушават правилата.
Именно затова, докато системата на финансовия феърплей не е заработила, централата трябва да реши как да убеди топклубовете, че е по-добре да спазват правилата. Защото сделката трябва да се сключи, преди да почнат измамите, а не след това. А този отпор на топклубовете още преди да бъде въведен официално финансовият феърплей показва, че те подготвят провала на нововъведените правила на УЕФА и Платини.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване