03/10/12 10:12
(http://radiomilena.com/)

ЕС увеличи 5 пъти бюджета на България по програма „Благотворителност”

ЕС увеличи 5 пъти бюджета на България по програма „Благотворителност”. Общият бюджет на България за план 2012 г. е увеличен от 4 183 873 евро на 21 439 336 евро с регламент на Европейската комисия от 9 март, гласуван в рамките на Управителния комитет по обща организация на земеделските пазари, Промяната в законодателството е по инициатива на Европейския парламент, съобщи Агенция Фокус. ДФ „Земеделие”, който е основен и активен участник в прилагането на тази схема, още през януари заяви допълнителни средства за план 2012 и 2013.
Средствата за закупуване на продукти от пазара са в размер на 14 004 438 евро, в допълнение към предварително отпуснатите на страната ни 39 150,874 тона интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия на стойност 3 966 375,04 евро. Бюджетът по програмата включва още 2 300 421 евро за евентуален трансфер в рамките на Общността и 1 168 102,85 евро за административни, транспортни и складови разходи.
На 22 февруари ДФ „Земеделие” публикува обществена поръчка за доставка на хранителни продукти срещу предоставените интервенционни запаси по 7 обособени позиции, а именно: брашно, ориз, спагети, нишесте царевично, обикновени вафли, обикновени бисквити и макарони.
Допълнително отпуснатите средства ще бъдат изразходвани с нова обществена поръчка за доставка на: захар, леща, боб, слънчогледово олио, плодов конфитюр и картофено пюре на прах.
Хранителните продукти ще се предоставят на Българския червен кръст, който ги разпределя на лица и семейства, посочени от Агенцията за социално подпомагане, според критериите в Наредба № 18 от 22.10.2007 г. за условията и реда за разпределяне на храни от интервенционни запаси за най-нуждаещите се лица.
Към момента над 264 хил. души могат да получат помощ от програма „Благотворителност”, а именно:
- тези, които имат право на целеви помощи за отопление за последния отоплителен сезон;
- майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година;
- лицата, получавали в предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания.
Предприети са действия за разширяване обхвата на бенефициентите по програмата, така че още през тази година тя да обхване още около 45-50 хиляди нуждаещи се. Целта е програмата да помогне на повече хора от уязвимите слоеве на обществото да преодолеят последиците от финансовата криза.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване