03/10/12 10:57
(http://radiomilena.com/)

Учителската професия – гаранция за сигурност във времена на криза

 Според министър Сергей Игнатов, в условия на криза учителската професия е една от малкото сигурни работи. Тя дава възможности на човек да прави това което обича, както и перспектива за развитие. Реформата в образованието пък е основание да се настоява за по-голям бюджет през следващата година, което е предпоставка за по-високи възнаграждения на учителите. Новост е и, че при атестацията на учителите, квалификацията ще има оценъчна тежест, а законът я определя като задължителна.
Игнатов определи като най-важна философията на новия закон за училищното образование. В центъра на образователния процес се поставя ученикът и всички усилия се насочват към развитие на индивида и разкриване на неговия потенциал. Държавните изисквания се трансформират към едно по-прагматично образование, което се превръща в инструмент за управление на живота, носи умения. Сбогуваме с енциклопедичните знания, които са без приложение.
Новият законът за младежта предвижда закриване на ресурсните центрове за децата в неравностойно положение, но не прекратява грижата за тях, подчерта министърът. Където е възможно децата ще се интегрират в останалите училища и няма да има резки скокове, още повече че законът няма да влезе в сила от 15 септември, а неговото обсъждане ще продължи.
Министърът разви тезата, че в основата на битката за България са човешките ресурси и през следващите 10-15 години трябва да се обучи поколение, което да не отстъпва на връстниците си от Централна и Западна Европа.
По отношение на предвижданото от закона финансиране на частните училища, министър Игнатов поясни, че това е реализация на принципа, че парите следват ученика. Родителите плащат данъци и всяко дете има право на достъп до образование. Вторият аргумент е, че не всички деца в частните училища са на богати родители. Там учат и деца на българската интелигенция, част от която взима кредити, за да си позволи обучението, каза Игнатов и добави, че в частни детски градини и училища са 9-10 хил. деца. И при най- високата цена на издръжка, става дума за 10 млн., което не е голяма сума на фона на бюджета.
През януари към бюджета на министерство са добавени европейски субсидии от 520 млн., които са за квалификация на учителите, за стажове и практики на ученици и студенти, за кръжочните форми. Изпълняват се и предизборните ангажименти за поетапно въвеждане на целодневна заетост на първи, втори и трети клас, каза Игнатов.
Той определи рейтинговата система на университетите като „голямата гордост“ на министерство на образованието и уточни, че тя класира специалностите, а не университетите и е важна за финансирането. Миналата година са били отпуснати допълнително до 10% бюджет на добрите университети, а през тази, процентите скачат до 25%. Министърът прогнозира, че чрез рейтинговата система след 10 години ще имаме десетина университета с наистина добро финансиране, а останалите, ще получават според резултата.
Принципът „парите следват студента“ е англосаксонски модел и според Игнатов това не е предпоставка университетите да приемат кандидат-студенти с ниски оценки или да задържат слабите студенти. Ако университетът е активен, изследва пазара, предлага подходящи специалности, тогава може да бъде абсолютно строг към студента, каза министърът. Рейтинговата система ще свърже бизнеса и университета, защото показва каква е реализацията по определени специалности. Оказва се, че инерцията движи студентите в избора на специалност. Пазарът търси специалисти по информационни и комуникационни технологии, а в тях е имало незапълнени бройки през тази година. Причината е, че университетите не са достатъчно активни в презентацията си, смята министърът.
По повод убийството в Студентски град Сергей Игнатов каза, че от приемането и прилагането на закона за реституцията през 90-те години, реално няма кампус. Това е просто район на София, в който има общежития, но също така и жилищни блокове и частни парцели. От 50 общежития пък, само две са на Студентски столове и общежития, останалите 48 са към университетите, което означава, че редът, който се прилага, би трябвало да се определя от тях.
Министър Игнатов се похвали и с две големи постижения на българските учени. През септември месец у нас ще се проведе Световният конгрес по Египтология, а преди няколко дни български египтолози са отворили гробница в Луксор. За първи път имаме разкопки в Египет, българската наука се развива, каза министърът, цитиран от Агенция Кросс.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване