03/11/12 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Американски войник застреля 16 цивилни в Афганистан

Войник от американските части в Афганистан уби поне 16 цивилни граждани и рани още петима, след като нахлу в собствените им домове в провинция Кандахар, съобщава Би Би Си. Сред жертвите има жени и деца.
Нападателят, чиято самоличност не бе разкрита, напуснал базата си около три часа след полунощ в неделя сутринта. Въоръжен до зъби, той се насочил към разположените в близост села и започнал да стреля срещу живеещите в най-малко две къщи.
Предполага се, че преди атаката, войникът е получил сериозен нервен срив.
След като убил невинните афганистанци, той сам се предал на американските военни власти.
В официално изявление на ИСАФ се казва, че представителите на САЩ в Афганистан ще разследват случая съвместно с местните власти.
"Това е ужасна трагедия. В мислите си ние сме с близките на жертвите и с пострадалите", гласи съобщението.
В злополучното село, веднага след стрелбата, пристигна група представители на кабинета на губернатора на провинция Кандахар. Пред американската база в областта Панджуай пък десетки цивилни се събраха на протест срещу убийствата.
Антиамериканските настроения завладяха ислямската република през последните месеци. Вина за това имат униформени от Вашингтон, които изгориха копия от Корана в база край Кабул. НАТО многократно се извини за инцидента, но това не спря вълната от протести срещу отговорните за унищожаването на свещената книга. При демонстрациите загинаха най-малко 30 цивилни и шестима американски военни.
Междувременно, в Кабул, афганистанският държавен глава Хамид Карзай заяви, че правителството все още се надява да подпише споразумение за стратегическо партньорство със САЩ в следващите месеци.
В телевизионно изявление президентът поясни, че ще продължат дискусиите във връзка с ролята, която Вашингтон ще играе в развитието на управляваната от него страна след изтеглянето на войските на НАТО в края на 2014 г.
В петък двете държави постигнаха споразумение, според което САЩ ще предадат на Афганистан затворите, които досега те управляваха.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване